Antibioticele nu combat nici tusea, nu scad nici febra și nici nu desfundă nasul în bolile virale atât de obișnuite acum în sezonul rece, afirmă Conf. dr Mihai Craiu, medic primar pediatru.
În acest sens, medicul pediatru citează un studiu realizat în Spania, privind eficacitatea și siguranța prescrierii întârziate de antibiotice la copiii cu infecții respiratorii necomplicate.
”Apropos de prescrierea de antibiotice fără motiv, doar din caza unei abordări „defensive”. Acest studiu, din Spania, dovedește că prescrierea întârziată a antibioticelor nu influențează în sens negativ evoluția copiilor preșcolari sau școlari (nu este un studiu referitor la sugarii cu boli respiratorii!) cu infecții necomplicate ale căilor respiratorii. Poate mai reducem și noi prescripțiile mult prea entuziaste de antibiotic pentru orice copil răcit, cu febră…Antibioticele nu combat nici tusea, nu scad nici febra și nici nu desfundă nasul în bolile virale atât de obișnuite acum în sezonul rece”, a scris Conf. dr Mihai Craiu, pe pagina de Facebook.
Studiu privind eficacitatea prescrierii întârziate de antibiotice
Studiul, realizat în Spania, a evaluat eficacitatea și siguranța prescrierii antibiotice întârziate (DAP) în comparație cu prescrierea imediată de antibiotice (IAP) și fără prescripție de antibiotice (NAP) la copiii cu infecții respiratorii necomplicate.
Participanții au fost copii cu infecții respiratorii acute necomplicate, îngrijiți în 39 de centre de îngrijire primară.
În total, 436 de copii au fost incluși în analiză. Durata medie (SD) a simptomelor severe a fost de 10,1 (6,3) pentru IAP, 10,9 (8,5) pentru NAP și 12,4 (8,4) pentru DAP (P = 0,539), deși diferențele nu au fost semnificative statistic.
Utilizarea antibioticelor a fost semnificativ mai mare pentru IAP (n = 142 [96%]) comparativ cu DAP (n = 37 [25,3%]) și NAP (n = 17 [12,0%]) (P < 0,001).
Complicațiile, vizitele suplimentare la îngrijirea primară și satisfacția au fost similare pentru toate strategiile. Efectele adverse gastrointestinale au fost mai mari pentru IAP.
Nu a existat o diferență semnificativă statistic în ceea ce privește durata sau severitatea simptomelor la copiii cu infecții respiratorii necomplicate care au primit DAP în comparație cu strategiile NAP sau IAP. Cu toate acestea, DAP a redus utilizarea antibioticelor și efectele adverse gastrointestinale.