Conf.dr. Mihai Craiu: Ce trebuie știut despre căpușe și riscul de boală Lyme

Mulți români se vor bucura de vremea frumoasă pentru drumeții sau petreceri în natură în această perioadă. Conf.dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul cunoscutei platforme „Spitalul Virtual pentru Copii”, atrage atenția într-o postare pe pagina sa de socializare asupra pericolului ascuns în iarbă asupra sănătății celor care ajung să fie mușcați de aceste periculoase insecte:

„Vine o minivacanță în care mulți vom fi afară, la drumeție în natură. Și vom sta pe iarbă sau vom face doar un popas… Fiecare cu ritmul său. Odată cu bucuria și efectele pozitive ale interacțiunii cu natura vor apărea și unele mici riscuri pentru copiii noștri.
Faimoasele căpușe…
Și, odată cu întâlnirea cu acestea, se vor întâmpla 2 lucruri – creșterea complet nejustificată a unor prescripții inutile de antibiotice și complicațiile unor tentative nereușite de îndepărtare a căpușelor atașate cu ajutorul unor tehnici „originale” provenite din mitologia urbană” – atenționează specialistul.

Spitalul Virtual pentru Copii: Ce trebuie știut despre căpușe și riscul de boală Lyme

Potrivit acestuia, iubitorii de natură ar trebui să se protejeze înainte de ieșirea la iarbă verde iar în cazul unei mușcături de căpușă o bună informare asupra acestui subiect poate evita complicațiile ulterioare:
„1. Există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia
2. Jumătate din cazurile de boală Lyme sunt descrise acum vara, din iunie până în august.
3. NU TOATE mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală! Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%. Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem!
4. Doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore și care sunt angorjate cu sânge (vezi imaginea) ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%. Zice Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases ediția a 4a din 2020.
5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore!
6. Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamăna cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile” – informează cunoscutul pediatru.

Conf. dr. Mihai Craiu: „CONCLUZIE – Când venim de la plimbare, verificăm cu atenție pielea copilului”

„Căpșuele atașate recent pot fi îndepărtate ușor cu tehnica adecvată. Nu dăm antibiotice „de spaimă” pentru orice incident cu risc aproape zero – adică scenariul relativ frecvent de capușă neangorjată, îndepărtata sub 24 ore!” – conchide apreciatul specialist.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.