Conf. dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea la copii: Dacă nu vă descurcați singuri, trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați

„Vară, cald, călătorii și probleme digestive cu febră și deshidratare. Cam acestea sunt elementele ce au definit în ultimele zile „încercările” prin care trec părinții români cu ai lor copii”, afirmă Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru. „Dacă nu vă descurcați singuri, trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați”, atrage atenția Conf. dr. Mihai Craiu.

Medicul primar pediatru subliniază că gradul de deshidratare indică dacă o boală diareică este gravă, în cazul unui copil mic.

Conf. dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra semnelor care indică deshidratarea la copii.

Deshidratare severă înseamnă prezența a 2 din următoarele:

  • Copilul este letargic sau inconștient
  • Nu poate bea deloc sau bea extrem de puțin
  • Are ochii foarte „înfundați în orbite”
  • Pliul cutanat este persistent sau foarte „leneș”

Deshidratarea ușoară este atunci când:

  • Copilul este agitat, iritabil fără motiv
  • Bea cu sete evidentă. Ar bea anormal de mult față de cât bea de obicei.
  • Ochii sunt „încercănați”, puțin „înfundați în orbite”
  • Pliul cutanat este discret „leneș”

„Un copil care are stare generală bună iar intrările de lichide sunt mai mari decât ieșirile (diaree, vărsături, transpirație, urină) nu are risc de deshidratare. Câtă vreme copilul urinează normal (NORMAL = 1-2 mililitri pe fiecare kilogram și pe oră ; un sugar de 8 kg ar trebui să ude pampersul în 5 ore undeva între 40-80 mililitri, în total) totul este sub control”, a explicat Conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii.

„Dacă nu vă descurcați singuri, cu ajutorul sărurilor de rehidratare orală și al lichidelor clare (NU se oprește alăptarea la sân și nu se înlocuiește laptele mamei cu lapte fără lactoză!!!) trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați”, a mai transmis Conf. dr. Mihai Craiu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.