Conf. dr. Mihai Craiu, despre hepatita misterioasă ce poate afecta grav copiii: Pare neobișnuit de severă. 10% din copii au avut nevoie de transplant hepatic

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a transmis, marți, că din datele existente până la acest moment privind hepatitita misterioasă ce poate afecta grav copiii, ”acest tip de hepatită pare neobișnuit de sever, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății) au avut nevoie de transplant hepatic”.

”În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă…Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces…”, a transmis Conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit medicului primar pediatru, evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate.

”Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția…OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri”, afirmă medicul primar pediatru.

Conf. dr. Mihai Craiu a subliniat și ce putem face pentru a ține la distanță hepatita misterioasă.

”Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm exact doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect. Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale”, avertizează Conf. dr. Mihai Craiu.

”Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid. Panica și automedicația sigur nu ajută”, a atras atenția Conf. dr. Mihai Craiu.

Ministerul Sănătăţii informează că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie.

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie un număr de 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între o lună şi 16 ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.