Conf. dr. Mihai Craiu, despre hepatita severă care afectează copiii mici: Este necesar să trecem in revistă ce se știe sigur

”Dacă tot nu știm sigur cine produce hepatita severă care afectează copiii mici, inclusiv în România, este necesar să trecem in revistă ce se știe sigur. Acest mesaj este necesar deoarece noi, românii, foarte emotivi, cum suntem, avem tendința să îmbrațișăm rapid teorii ale conspirației, în fața incertitudinilor”, a transmis Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Potrivit medicului primar pediatru, din datele existente la acest moment, hepatita severă afectează în special copiii mici, cu maximum de frecvență până la vârsta de 5 ani, iar ”cel mai frecvent identificat virus, la acești copii cu hepatită de cauză necunoscută, este adenovirusul 41”.

”1. Știm că niciunul din copiii britanici afectați nu a făcut vaccin impotriva COVID-19
2. Știm că afectează în special copiii mici, cu maximum de frecvență până la vârsta de 5 ani
3. Știm că diagnosticul de hepatită acută severă se poate pune ușor, utilizând definiția de caz (vârstă sub 10 ani, hepatită acută cu transaminaze TGO/TGP la valori înalte, peste 500UI/L și analize care exclud infecția cu virusuri hepatitice A-E)
4. Știm că hepatita acută severă, cu evoluție rapidă, poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice. Până acum „vinovatul de serviciu” pare a fi un virus…
5. Până la acest moment cel mai frecvent identificat virus, la acești copii cu hepatită de cauză necunoscută este adenovirusul 41
6. Între toxinele care ar putea intra în discuție (pentru că este rezonabil să ne gândim și la o cauză non-infecțioasă deoarece nu pare a fi o maladie extrem de contagioasă și pentru că majoritatea acestor copii nu au prezentat febră) se află și aflatoxina B1 (AFB1). Aceasta poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor, cum ar fi nucile, arahidele, fructele uscate, cerealele sau chiar uleiul alimentar”, a scris medicul pediatru pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii.

”Dar să nu speculăm. Experții vor găsi rapid o pistă de urmat, căci se fac teste complexe, genetice, toxicologice, histologice și modelări matematice, plecând de la fragmentele de ficat ale celor 17 copii ce au necesitat transplant hepatic”, a adăugat Conf. dr. Mihai Craiu.

Medicul primar pediatru a transmis si cîteva sfaturi pentru părinți și copii.

”Pentru dumneavoastră părinții doar puțină răbdare și informare din surse oficiale iar pentru copii, spălat pe mâini și activitați normale, la aer curat. Cam atât…”, a subliniat Conf. dr. Mihai Craiu.

Două cazuri suspecte de hepatită cu cauze necunoscute la copii sunt investigate în România.  Este vorba despre un bebeluș de 8 luni și un copil de 10 ani.

”Este vorba despre doi copii, aflați în îngrijire. Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătăţii a transmis, luni seară, că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la un copil. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.