Conf. dr. Mihai Craiu, despre simptomele Omicron: La copiii foarte mici poate să înceapă ca o gastroenterită acută

„La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID-19, în era Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută”, a declarat, marți, conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

„Cei mai mulți sugari de ieri au venit, de altfel, cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie”, a expicat medicul primar pediatru.

„Un alt lucru important observat de literatura internațională este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați și spitalizați. Aș aduce cifrele din SUA, unde știm că raportările sunt foarte riguroase. În cei diagnosticați recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate în ultimele două săptămâni. Asta înseamnă că în școlile care funcționează fără testare și fără respectarea normelor nonfarmacologice, este posibil să vedem și la noi o creștere spectaculoasă”, a precizat conf. dr. Mihai Craiu.

Studiile recente indică o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a variantei Omicron şi severitatea relativ puţin importantă, a afirmat medicul primar pediatru.

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună, când o să apară sindroamele de inflamație multisistemică. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a explicat conf. dr. Mihai Craiu.

„La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor (…) Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a adăugat conf. dr. Mihai Craiu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.