Conf. dr. Mihai Craiu, despre sindromul mână-picior-gură: Nu utilizați antibiotice și nu duceți copilul în spații comune timp de o săptămână

sursa foto: Spitalul Virtual pentru Copii/Facebook

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, atrage atenția că una dintre bolile diagnosticate frecvent în ultima perioadă în cadrul Compartimentului de Urgențe al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului  (INSMC) ”Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti  este sindromul ”mână-picior-gură”. ”Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână”, transmite medicul primar pediatru.

”Părinții care au trecut odată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil…Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, conform CDC”, afirmă Conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii.

Afecțiunea apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții, subliniază medicul pediatru.

”Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc”, afirmă Conf. dr. Mihai Craiu.

Simptomele sindromului ”mână-picior-gură” 

”Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță”, atrage atenția medicul pediatru.

Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, ”motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu”, precizează Conf. dr. Mihai Craiu.

”Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii. De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide. După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis). Până la urmă boala trece singură”, a explicat Conf. dr. Mihai Craiu.

”Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână”, a mai transmis Conf. dr. Mihai Craiu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.