Conf. dr. Mihai Craiu: În ultimele săptămâni au fost diagnosticați foarte mulți copii cu infecție produsă de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS)

În ultimele săptămâni au fost diagnosticați, în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, foarte mulți copii cu infecție produsă de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS), atrage atenția conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru. „Infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente. Există recomandări clare de diagnostic și se vindecă după un diagnostic precis și un tratament corect”, a subliniat medicul.

„Pandemia a părut să ducă la dispariția din circulație a tuturor agenților patogeni a căror transmitere este facilitată de mâini murdare și nerespectarea etichetei tusei/strănutului. Spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor  si purtatul măștilor au fost „responsabile” pentru scăderea majoră a cazurilor de boli infecțioase la copil in 2020-2022. Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit „bunele” obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție”, a scris conf., univ. dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii.

Infecția cu GAS este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav, aveetizează medicul.

„Dar acum scarlatina este tratabilă! Nu există nici un motiv de panică deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline. Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, penicilină V sau amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente. Despre macrolide, numai de bine… Le putem utiliza cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină). Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul…”, a precizat medicul.

Potrivit medicului, scarlatina este este ușor de recunoscut.

„Faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut – ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie. Întâi apar depozite albicioase. La dispariția progresivă a acestora limba rămâne zmeurie”, a precizat conf. univ. dr. Mihai Craiu.

Medicul subliniază că înfecțiile produse de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS) sunt foarte frecvente primăvara.

„Infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente. Există recomandări clare de diagnostic. Si se vindecă după un diagnostic precis și un tratament corect!”, a mai transmis medicul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.