Conf. dr. Mihai Craiu: Riscul ca un copil să facă miocardită și afectare gravă la inimă din cauza COVID-19, mult mai plauzibil decât după vaccin

Miocardita postvaccinală este o boală autolimitată și de severitate foarte mică, a declarat Conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

”Miocardita postvaccinală trebuie pusă în balanță cu afectarea miocardică din boala produsă de virsusul SARS-CoV-2, care  poartă numele de sindrom inflamator multisistemic, care este de 1 la 1000. Din cei peste șase milioane de copii din SUA confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2, 5.270 au dezvoltat sindrom inflamator multisistemic și nu au evoluat chiar foarte bine. Pot să vă spun, ca pediatru care a tratat copii cu sindrom inflamator multisistemic, că au probleme cardiace săptămâni în șir, nu pleacă din spital în trei zile vindecați, cum se întâmplă în cazul miocarditei postvaccinale”, a explicat Conf. dr. Mihai Craiu.

Riscul ca un copil să facă miocardită și afectare gravă la inimă din cauza maladiei COVID este mult mai plauzibil decât din cauza vaccinului, afirmă Conf. dr. Mihai Craiu.

”Dacă ne uităm la datele prezentate de țări care au fost înaintea noastră, în valul patru se observă că la vârful valului epidemic mai mult de un sfert dintre pacienții depistați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2 sunt  copii. Cred că în fața acestui scenariu, foarte mulți părinți se vor gândi cât de riscant este să facă boala copilul, în comparație cu posibilitatea să apară unul dintre efectele adverse cunoscute și transmise de toate autoritățile de reglementare. Da, există efecte adverse și la copii, aceleași care sunt și la adult, unele particulare ale tinerilor, mai ales cele legate de afectarea miocardică. Însă, eu le spun părinților că este mult mai plauzibil ca un copil să facă miocardită și afectare gravă la inimă din cauza maladiei COVID, decât din cauza vaccinului”, subliniază Conf. dr. Mihai Craiu.

Conf. dr. Mihai Craiu consideră că ar trebui explicat părinților ce riscă un copil dacă nu este vaccinat.

”Chiar și în SUA, unde peste 70 la sută dintre adulți sunt vaccinați, numai 44 la sută dintre părinți au răspuns afirmativ pentru vaccinarea copiilor mici între 5 și 11 ani. Este evident că mulți părinți încă își pun problema dacă să își vaccineze copiii. În România, dacă respectăm proporțiile în ceea ce privește adulții, probabil că nunai 18 la sută dintre părinți vor fi de acord cu vaccinarea copiilor lor, după un studiu pe care l-am făcut noi, la INSMC. Noi trebuie să le răspundem părinților ce riscă un copil în cazul în care nu este vaccinat, pentru că varianta Delta a coronavirusului a schimbat complet regulile jocului”, a mai spus Conf. dr. Mihai Craiu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii pe tema vaccinării anti-COVID-19 și a importanței înțelegerii corecte la nivelul opiniei publice a informațiilor legate de pandemia de COVID-19, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Televiziunea Română.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.