Conf. dr. Mihai Craiu, semnal de alarmă pentru părinți: Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios să vă sfătuiți imediat cu medicul

sursa foto: Spitalul Virtual pentru Copii/Facebook

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, atrage atenția asupra unui semn pe care toți părinții trebuie să îl știe, în contextul în care camerele de gardă de la toate spitalele de copii sunt pline.

„Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar „relaxarea” a fost făcută prea abrupt…În acest context, în care febră au foarte mulți copii, trebuie să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență”, a transmis medicul pediatru pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii.

Astfel, potrivit medicului pediatru, când un copil are febră si apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care „nu dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav… de obicei meningită sau septicemie”.

„Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături „în jet”, fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil…Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic”, atrage atenția Conf. dr. Mihai Craiu.

Totodată, medicul pediatru precizează că „nu există acum mai multe cazuri de meningită în Romania decât acum 3, 10 sau 15 zile”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.