Conf. Dr. Șerban Negru: Ar trebui să existe un singur panel de detectare, care să facă o analiză pe toți biomarkerii, pe toate variantele sau subtipurile de cancer bronhopulmonar

România ar putea să mai lucreze în ceea ce privește armonizarea și decontarea biomarkerilor care ajută la un tratament eficient al cancerului pulmonar, spune conf. dr. Șerban Negru, vicepreședintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.

„Aici există o mică problemă legată de felul în care se decontează aceste analize. Aceste analize în momentul de față sunt susținute de companiile farmaceutice și ele își susțin fiecare feliuța lor, pe care au interes. Ar trebui să existe un singur panel de detectare, care să facă o analiză pe toți biomarkerii, pe toate variantele sau subtipurile de cancer bronhopulmonar, în așa fel încât noi oncologii să avem o imagine de ansamblu din primul moment și să demarăm cât mai repede tratamentul”, a precizat medicul oncolog, după prezentarea în România a celei mai ample analize de politici publice pe cancer pulmonar.

Același punct de vedere este susținut și de asociațiile de pacienți oncologici.

„Toate investigațiile pe cancerul bronhopulmonar  trebuie făcute la un loc. În acest sens am discutat cu președintele CNAS, care a fost de acord să ne susțină în demersul nostru, iar Casa – prin contribuția, normal, a companiilor farmaceutice – cumva să monitorizeze investigarea acestor pacienți cu suspiciune de cancer bronhopulmonar. Deci toate trebuie făcute la un loc. Nu să ne trezim că nu mai e material biologic pentru a continua investigațiile. Pentru că s-a consumat la o investigație anterioară”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Cezar Irimia a susținut încă o dată și importanța unui plan național funcțional de cancer.

„În ceea ce privește Planul Național de Cancer, avem documente că îl cerem din 2001. Și el nici măcar în ziua de astăzi nu este implementat, după 18 ani. Chiar dacă a fost construit și l-am susținut în urmă cu trei ani, atunci când ministrul de la vremea aceea a prezentat Planul de Cancer, nu a fost implementat nici în ziua de astăzi. Ni se promite că va fi implementat, dar nu mai credem. (…)Un plan național de cancer este foarte important pentru România, pentru a intra într-o minimă normalitate”, a spus președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.