Conf. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din Capitală atrage atenția că valul cinci al pandemiei de COVID-19 ar putea aduce din nou o avalnșă de pacienți cu forme severe de boală, care vor supraaglomera spitalele.
”Din păcate, predicțiile în ceea ce privește valul cinci al pandemiei în România sunt destul de nefericite, mai ales că avem o rată scăzută de vaccinare. Evident că va fi un număr mare de pacienți, așa cum este în toată lumea, pentru că este un virus foarte contagios, se transmite și se replică în special în căile superioare respiratorii, se poate transmite și la cei vaccinați într-o anumită măsură. Deci, numărul de pacienți va fi mare. Ne așteptăm din nou să avem o avalanșă de pacienți gravi, care vor aglomera spitalele în continuare. Ne va fi din nou extrem de greu să asigurăm asistența medicală pentru toți. Nu se pot transforma peste nopate toate spitalele în spitale COVID, nici nu ar fi normal acest lucru, atât timp cât avem măsuri de profilaxie: vaccinul, atât pentru SARS-CoV-2, cât și pentru gripă, dar și măsurile de prevenire a transmiterii”, a declarat, pentru Sănătatea.Tv și RoHealth Review, Conf. dr. Simin Aysel Florescu.
Luna februarie, apogeul valului cinci în spitalele din România
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” se așteaptă ca vârful valului cinci în România să fie în luna februarie.
”Estimăm că la sfârșitul lunii ianuarie, spitalul va fi din nou aproape plin, iar luna februarie va constitui apogeul acestui val în spitalele din România. Din nefericire, probabil că vom ajunge din nou la situația din valurile anterioare, în care cu greu mai găseam câte un loc liber în secțiile ATI pentru pacienții gravi”, atrage atenția Conf. dr. Simin Aysel Florescu.
85 % dintre testările din ultima săptămână de la labortorul nostru sunt confirmate cu Omicron
Potrivit unei statistici realizate de laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș”, 85% dintre persoanele pozitive erau infectate cu varianta Omicron a SARS-CoV-2.
”Avem deja pacienți confirmați cu varianta Omicron internați în spital. Deocamdată, numărul pacienților internați este mic, dar din ce în ce mai mulți pacienți dintre cei care ajung la noi au tulpina Omicron. După statistica făcută de laboratorul nostru, cam 85 % dintre testările din ultima săptămână sunt deja cu Omicron. Nu sunt deocamdată cazuri grave, în condițiile în care vorbim despre un număr mic de pacienți vaccinați cu una sau două doze, deci au un grad de protecție. Problema mare și provocarea pentru noi va fi în momentul în care va apărea valul de nevaccinați, în special pacienții cu comorbidități, care, din păcate, sunt și cei mai puțin vaccinați”, a spus Conf. dr. Simin Aysel Florescu.
Simptomele variantei Omicron
”Nu este ceva foarte strict, fiind cazuri rapotate până acum preponderent la pacienți care au un grad de imunitate postvaccinală. Sunt cazuri mai degrabă de guturai, care au un aspect de infecție de tract respirator superior. Asta nu înseamnă că, odată ce se instalează în populația nevaccinată, nu generează cazuri grave”, a mai spus Conf. dr. Simin Aysel Florescu.
Persoanele nevaccinate, trecute prin boală, în continuare la risc de îmbolnăvire
Chair dacă au trecut prin boală, persoanele nevaccinate anti-COVID-19 sunt în continuare expuși la risc de îmbolnăvire, atrage atenția Conf. dr. Simin Aysel Florescu.
”Spre deosebire de țările unde rata de vaccinare este de peste 70%, în România rata de vaccinare este mult mai scăzută. Aproximativ 60% dintre pacienții români sunt expuși la risc de îmbolnăvire, chiar dacă au trecut prin boală cu variantele anterioare. Ei sunt în continuare la risc foarte mare de a se îmbolnăvi și cu noua variantă virală, cu atât mai mult cu cât au factori de risc sau comorbidități, pot face chiar o formă severă de boală”, a explicat Conf. dr. Simin Aysel Florescu.