Conf. dr. Stănculeanu a pledat pentru importanța tumor boardului în managementul pacientului oncologic

Conf. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, președintele Societății de Oncologie Medicală, a pledat pentru importanța tumor boardului în managementul pacientului oncologic.

”Cancerul pulmonar reprezintă o problemă de sănătate publică. Reprezintă o problemă importantă pentru că, din nefericire, se află pe locul I la bărbați vis-a-vis de incidență, pe locul IV la femei, iar incidența la noi în țară, conform datelor Globocan, depășește 83.000 de pacienți, iar mortalitatea 50.000 de decese”, a spus ea la conferința Forumul Managementul Cancerului Pulmonar, organizat la Palatul Parlamentului.

Ea a subliniat că lucrurile nu sunt profund diferite în România față de alte țări.

Oncologul medical este cel care îngrijește pacientul de la momentul în care s-a pus diagnosticul și până la ultimele clipe de viață, a afirmat conf. dr. Stănculeanu, precizând că, din punctul său de vedere, eficiența rezultatelor oncologului ar trebui să fie raportată la momentul începerii tratamentului.

România a înregistrat în 2018 un număr de 11.340 de persoane care s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar, cifra reprezentând aproape 13,6% din totalul cazurilor de cancer înregistrate în țara noastră.

Totodată, afecțiunea este responsabilă de cel mai mare număr de îmbolnăviri de cancer, fiind totodată principala cauză de mortalitate prin cancer pulmonar, cauzând în 2018 , un număr de 10.277 de decese.

Principalul factor de risc pentru declanșarea cancerului pulmonar este consumul de tutun, căruia îi sunt atribuite aproximativ 22% din numărul deceselor prin cancer, la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.