Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian: Sunt onorată că am reușit să organizez în România cel de-al 54-lea Congres Central European Diabetes Association

Timp de trei zile, România este gazda celui de-al 54-lea Congres Central European Diabetes Association (CEDA), una dintre cele mai ample manifestări ştiinţifice europene din domeniul diabetului. Ediţia din acest an a Congresului CEDA, la care s-au înscris aproape 500 de medici,  își dorește să sublinieze importanța colaborării internaționale în diabet, dar și să dezvolte schimbul de experiență științific, cu scopul de a construi parteneriate puternice în diabetologia de la nivel central european.

În cadrul ediției 2023 a Congresului CEDA sunt abordate sesiuni științifice cu tematici de interes, sesiuni tip „state of the art”, sesiuni de comunicări originale și tip e-poster, precum și work-shopuri „hands on”.

Organizatorul științific local al evenimentului  este Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar coordonatorul științific local al manifestării este conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic diabetolog, președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății și vicepreședinte ales al CEDA.

„Sunt extrem de onorată că am reușit să organizez acest Congres în România, că am reușit să ridic România la un nivel extrem de înalt. Sunt participanți din peste 20 de țări, iar prima zi  a evenimentului a fost un real succes: am primit foarte multe feedbackuri de mulțumire și apreciere în ceea ce privește programul foarte dens, complex, cu ultimele noutăți în domeniu, care a captivat audiența făcând sălile neîncăpătoare.

Sunt bucuroasă că alături de speakeri internaționali de renume greu de egalat au fost și colegii noștri tineri cu prezentări orale și postere care au ridicat, la rândul lor, nivelul științific aal mainifestării, tât prin vibrația pozitivă, cât  și prin dorința de a se perfecționa în specialitatea diabet. Doresc ca, peste ani, să îi vedem la pupitru alături de acești speakeri de renume.

A doua zi am avut onoarea să avem unul dintre cei mai importanți medici, endocrinolog, diabetolog, cercetător științific în diabet – părintele GLP-1 receptor agonist – așa cum a fost numit profesorul Michael Nauck în decursul câtorva sesiuni care s-au terminat deja astăzi (vineri – n.r.).

A fost un regal de știință până în acest moment: sălile au fost arhipline, iar multidisciplinaritatea a fost elementul central al acestui Congres! Mai mult, ce am dorit și am reușit până în momentul de față, și cred că este cel mai important, să creez punți de conexiune între specialități, între colegi, și mai ales să creez parteneriate europene în diabet. Și consider că aspectele acestea își vor arăta roadele în scurt timp după închiderea Congresului CEDA.

Am reușit să îndeplinesc un vechi vis, acela de a aduce sub același acoperiș toate specialitățile implicate în diabetul zaharat și, mai mult decât atât, să le dau posibilitatea să colaboreze, să conlucreze și să evolueze științific”, a declarat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, pentru RoHealth Review și Sănătatea. TV.

Congresul CEDA 2023 se va încheia sâmbătă, cu un moment special: premierea tinerilor medici, participanți la sesiunile de prezentări orale și postere.

foto: Codruț BURDUJAN

”La final de CEDA 2023, pe lângă varietatea de prezentări științifice – în care vor fi, din nou, alte specialități precum chirurgia sau endocrinologia – vom avea și sesiunea de premiere a posterelor și lucrărilor tinerilor medici, care va consta în acordarea de participare gratuită la următorul Congres, la Palermo, în 2024.

Mai mult, vom susține câteva granturi de cercetare pentru colegii noștri tineri și, nu în ultimul rând, în afară de sesiuni și interacțiuni științifice, două aspecte importante ale Congresului sunt reprezentate de prezența celor două workshopuri: primul, înainte de Congres – care s-a dovedit a fi un succes în ceea ce privește terapia insulinică prin sisteme automate de livrare a insulinei și senzorii de monitorizare glicemică – și, pe de altă parte, sâmbătă, după închiderea Congresului, va avea loc al doilea, de nutriție clinică pentru pacienții cu diabet zaharat și aș spune că acesta este un al doilea real succes, pentru că numărul de locuri rezervat a fost aproape dublat, bucurându-se de o creștere, de o atenție și un interes deosebit.

Este un congres complex, cu un program complex, cu două workshopuri și peste 17 sesiuni științifice – 13 sesiuni de prezentări pentru tineri medici, prezentări orale, șapte sesiuni de postere și nenumărate interacțiuni între colegii noștri din România și invitații pe care am avut onoarea să-i avem alături de noi la acest Congres”, a precizat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.

Congresul Central European Diabetes Association (CEDA), ediția 2023, se desășoară în București, în perioada 8-10 iunie.

Managementul evenimentului este asigurat de Sănătatea Press Group.

foto și text: Codruț BURDUJAN

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.