Conf. Univ. Dr. Craiu: Infecţia cu rotavirus, cauza numărul unu de spitalizare și deces la copiii cu vârsta sub un an

Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, atenţionează că în România, încă nu există campanie națională de vaccinare împotriva infecției cu rotavirus , cauza numărul unu de spitalizare și deces prin boala diareică acută la copiii cu vârsta mai mică de un an, peste 100 de țari din lume având inclus in programul național acest vaccin.

Medicul pediatru a afirmat, citând Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), că boala diareică acută sau gastroenterita acută reprezintă a cincea cauză de mortalitate la copilul cu vârstă sub cinci ani, la nivel global, iar în ultimii 20 de ani, mortalitatea la aceasta grupă de copii a scăzut cu 60%.

În ciuda acestui fapt, conf. Univ. Dr. Mihai Craiu a precizat că sunt consemnate anual peste şapte milioane de decese la copilul de 0-14 ani, majoritatea prevenibile.

„Despre boala diareică acută în România, numai de bine… Încă nu există campanie națională de vaccinare împotriva infecției cu rotavirus (cauza numărul 1 de spitalizare și deces prin BDA sub 1 an – peste 100 de țari din lume îl au inclus in programul național!), încă se prescriu cantități enorme de antibiotice, inutil (majoritatea BDA sunt maladii virale în România actuală), încă sunt utilizate ineficient strategiile de rehidratare (în prim plan pare a fi rehidratarea pe cale venoasă prin perfuzie, în Romania și nu cea orală cu soluții electrolitice), încă nu se utilizează pe scară largă testele rapide de detecție a cauzei BDA, încă se oprește alăptarea la sân pentru a prescrie un lapte fără lactoză”, atenţionează conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, într-o postare pe Facebook.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.