Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun: Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România. La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, contribuind cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional, a declarat, marți, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial. „La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct”, a atras atenția consilierul prezidențial.

„În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor. Media în România este de 109 decese la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu media Uniunii Europene de 44. (…) Aceste boli sunt cauza principală a deceselor în România, contribuind cu peste jumătate din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct. (…) Trebuie să luăm în considerare şi consecinţele economice şi sociale semnificative asociate gestionării acestor afecţiuni şi a dizabilităţilor pe care le provoacă”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, la conferinţa „Pompează Viaţă #CardiomiopatiaContează”, organizată de Societatea Română de Cardiologie şi Fundaţia Română a Inimii.

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun a subliniat necesitatea unei abordări integrate a problemei bolilor cardiovasculare.

„Cauzele bolilor cardiovasculare şi ale cardiomiopatiei sunt multiple şi se datorează unor factori nutriţionali, psihosociali şi organici. (…) Există factori de risc controlabili, iar gestionarea lor printr-un stil de viaţă sănătos poate duce la prevenirea bolilor cardiovasculare. Mă refer la obezitate, dislipidemie, fumat, diabet, inactivitate fizică şi chiar stres. Ca medic endocrinolog, pot confirma că stresul şi secreţia excesivă de cortizon pot duce la sindrom metabolic, risc cardiovascular şi altele. Printre factorii de risc ai cardiomiopatiei se numără obezitatea şi consumul cronic de alcool”, a afirmat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Consilierul prezidențial a precizat că un alt factor de risc în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare este consumul de droguri şi chiar de steroizi anabolizanţi.

„Promovarea unui stil de viaţă sănătos este esenţială pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, a mai transmis consilierul prezidenţial.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.