Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun: Crearea Institutului de Cercetare Dezvoltare în Genomică şi a reţelei naţionale de medicină genomică, o necesitate

Crearea Institutului de Cercetare Dezvoltare în Genomică şi a reţelei naţionale de medicină genomică devine o necesitate şi doresc să felicit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” pentru iniţierea acestui demers care va schimba paradigma cercetării medicale româneşti, a declarat, marți, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

”Medicina genomică transformă viitorul asistenţei medicale . În domeniul bolilor rare, aceasta conduce la o schimbare fundamentală şi pune capăt odiseei diagnosticului. Viaţa pacienţilor este îmbunătăţită prin evitarea stresului adus de vizite permanente la medici, investigaţii şi teste costisitoare în vederea unui diagnostic. Pacienţii pot fi diagnosticaţi mai repede, accesul la tratamente şi medicamente este îmbunătăţit, eficienţa îngrijirilor creşte. Tema campaniei ce marchează Ziua Internațională a Bolilor Rare în acest an aduce în prim plan necesitatea acccesului echitabil la diagnostic, tratament și îngrijire pentru pacienții cu boli rare, oriunde în lume și în orice moment”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Consilierul prezidențial a subliniat că prevalenţa bolilor rare este mică, însă numărul bolilor rare diferite este mare, ”ceea ce argumentează necesitatea cooperării între state pentru o mai bună gestionare a fondurilor destinate cercetării şi rezultate mai bune pentru pacienţi”.

”Cercetarea şi inovarea reprezintă catalizatorul schimbării, menţinerea avântului în inovare generat de pandemie COVID-19 este crucială pentru a conduce la acces îmbunătăţit la servicii de sănătate şi creşterea calității pacienţii vieţii pacienţilor”, a subliniat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Potrivit consilierului prezidențial, ”printr-o corectă valorizare și susținere printr-un cadru legislativ și financiar adecvat, putem crea porpiul loc al țării  noastre pe harta europeană și internațională a cercetării și inovării în Sănătate”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței „Dezvoltarea genomicii şi impactul în bolile rare”, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în contexul Zilei Internaționale a Bolilor Rare.

Managementul evenimentului a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.