Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun: Pandemia ne-a arătat că sistemul sanitar este elementul fundamental, pilonul construcției unor sisteme reziliente

Pandemia ne-a arătat că sistemul sanitar este elementul fundamental, pilonul construcției unor sisteme reziliente, a declarat, marți, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale. ”Orice construcție societală care se vrea durabilă trebuie să investească în sănătate. Nu e o vorbă, este realitatea”, a subliniat consilierul prezidențial.

”Pandemia e încă destul de aproape de noi și ar trebui să valorificăm lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm în acești doi ani și jumătate. Această criză sanitară ne-a relevat și mai acut vulnerabilitățile din sistemul medical românesc. Trebuie să recunoaștem cu toții decenii de ignoranță în a prioritiza investițiile în sistemul sanitar. Pandemia a avut și puncte bune, dacă putem spune asta. Ne-a arătat că, dacă în ciuda deficiențelor sistemului luăm măsuri proactive și suficient de ambițioase, dacă le transpunem rapid în acțiune, putem să trecem peste momente critice”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, la Conferința  „Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuţiei pacienţilor”, organizată în cadrul Conferinţelor CursDeGuvernare.

Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun a afirmat că este momentul oportun pentru crearea unui institut de management sanitar care să formeze conducători performanţi la toate nivelurile.

”Managerii trebuie pregătiți în mod performant. Este momentul oportun, inclusiv legislativ, în care să creăm manageri performanți, la toate nivelurile. (…) Este foarte important să implicăm comunitățile în răspunsul la o situație de criză, este important să avem o strategie corectă de comunicare, adaptată cultural”, a precizat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

În opinia consilierului prezidențial, este esențial ”să investim în inovație, în cercetare, în digitalizare”.

”Cred că transformarea digitală a sistemului sanitar este elementul cheie care poate face sistemul să fie mai eficient, mai durabil, mai rezilient. Nu e doar o chestiune tehnică sau legislativă, ține și de aspecte organizaționale. Exemplu: toată lumea creează sisteme informatice, ele nu sunt din păcate interconectate. Atunci când am lucrat Planul de cancer ne-a fost foarte greu să obținem date reale, cifre exacte din România. Ține de aspectul cultural- nu e ușor să operezi IT pentru generațiile mai mature. E dificil să capeți competențe operaționale, în acest sens trebuie acționat”, a explicat consilierul prezidențial.

Educaţia este mijlocul „cel mai la îndemână” pentru a putea realiza „o tranformare reală” în orice sistem, a evidenţiat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.

”Investiția în educație este mijlocul cel mai la îndemână pentru a transforma orice sistem. (…) E mult mai ieftin să previi decât să tratezi”, a subliniat consilierul prezidențial.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.