Conf.univ.dr.Diana Păun: Pacienții români trebuie să aibă acces la toate opțiunile medicale ce există pe piață

Conf.univ.dr.Diana Păun, consilier prezidențial, Administrația Prezidențială, a declarat că pacienții români trebuie să aibă acces la toate opțiunile medicale ce există pe piață la acest moment, atât la medicamente inovatoare, dar și la cele complementare.

“Pacienții români trebuie să aibă acces la toate opțiunile medicale care există pe piață la acest moment, mă refer la medicamente inovatoare, dar și la medicamente complementare. Trebuie să ne asigurăm în context post-pandemic pentru a crea un sistem farmaceutic care să fie adaptat exigențelor viitorului. Și mă refer aici la problemele în relațiile de aprovizionare, de la importul de ingrediente active, de materii prime și medicamente, cu care ne-am confruntat pe perioada pandemiei, din țările terțe, până la producția și distribuția internă pe piața românească”, a declarat conf.univ.dr.Diana Păun.

Aceasta a mai spus că pandemia de COVID-19 a urgentat mai mult decât oricând necesitatea regândirii sistemului de sănătate și redefinirea direcțiilor strategice, inclusiv reconfigurarea traseului clinic al pacientului.

“Vă asigur că se lucrează la aceste concepte strategice, atât în cadrul comisiilor Parlamentului, cât și la nivelul Administrației Prezidențiale”, a adăugat conf.univ.dr.Diana Păun.

Consilierul prezidențial a spus că actuala criză sanitară a adus și oportunitatea de a promova un nivel în care produsele farmaceutice reprezintă unul din pilonii sistemului medical, “ceea ce știm dinaintea pandemiei, iar inegalitățile privind accesul pacienților la medicație esențială reprezintă o amenințare gravă la adresa sustenabilității sistemelor naționale de sănătate”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor Studiului ‘’Servicii Farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice’’.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.