Conf. univ. dr. Elena Copaciu, medic ATI, a declarat, luni seară, că „un centru specializat pentru a tratata reacții alergice severe este orice unitate medicală care dispune de de personal calificat și de posibilitatea de suport de funcții vitale. Orice loc unde există unitate de primiri urgențe sau secții de Terapie Intensivă poate fi considerat un astfel de loc.”
Conf. univ. dr. Elena Copaciu a mai precizat că „Ordinul de ministru care reglementează modul în care funcționează centrele de vaccinare presupune prezența unui cadru medical specializat, a unui medic și a unei truse de urgență. În momentul în care ar apărea o reacție severă, prima reacție este de intervenție a cadrelor medicale aflate la locul respectiv, în centrul de vaccinare și apelarea, după codul roșu, a echipajelor SMURD.”
Totodată, Conf. univ. dr. Elena Copaciu a explicat că sunt multe cadre medicale cu antecedente de reacții alergice severe care s-au vaccinat anti-COVID-19.
” Nu am informații ca până acum să fi ajuns la ATI-urile din România vreun caz de șoc anafilactic”, a mai precizat medicul ATI.
Conf. univ. dr. Elena Copaciu: Este nevoie de centre de recuperare post COVID
„Este nevoie de centre de recuperare post COVID, o recuperare complexă, nu numai de funcție respiratorie, ci și neuromotorie, cardio. Pacienții, mai ales cei care au făcuy forme severe de boală, au sechele importante și discuția este ăn acest moment de a dezvolta astfel de centre de recuperare”, a explicat Conf. univ. dr. Elena Copaciu.
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului “Întrebări și răspunsuri: Vaccinarea COVID-19 pe înțelesul tuturor”, organizat de Colegiul Medicilor din România (CMR).
Evenimentul este cel mai recent dintr-o serie de conferințe organizate de CMR pe această temă.
Pentru participarea la eveniment au fost selectați medici din numeroase specialități pentru a răspunde la întrebările publicului larg, pe tema vaccinării anti-COVID-19.