Conf. univ. dr. Mihai Craiu: ​Sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici

​Sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici, atrage atenția conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

„A inceput acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, a scris conf. univ. dr. Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

„Priviți ratele de spitalizare, în ultimii ani, în SUA, conform CDC. Anul acest a început mult mai repede și a urcat mult mai abrupt. Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie.Și nu e numai Franța. Și în Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a inceput”, subliniază conf. univ. dr. Mihai Craiu.

Medicul pediatru vine și cu o serie de recomandări pentru „cei care vor sfaturi”:

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
3. Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.