Conf.univ.dr. Simin Aysel Florescu: Mulți pacienţi care se testează singuri la domiciliu şi ies pozitiv aleg să nu mai împărtăşească această informaţie

Conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din Capitală, afirmă că folosirea testelor antigen rapide este eficientă, însă subliniază că pacienţii care se autotestează şi constată că au teste pozitive trebuie să anunţe medicul de familie.

”O mare parte dintre pacienţii care se testează singuri la domiciliu şi ies pozitiv aleg să nu mai împărtăşească această informaţie cu nimeni (…) ca să nu fie izolaţi la domiciliu”, susţine medicul, subliniind că acesta este motivul pentru care numeroşi pacienţi ajung în stare gravă la spital, după ce stau acasă câteva zile, ştiind că sunt infectaţi.

Conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu atrage atenția că situaţia cu care se confruntă în această perioadă este ”gravă”, că spitalul este ”colmatat” din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, cu forme medii către severe sau critice şi, făcând o comparaţie cu sfârşitul anului trecut, medicul a precizat că numărul de cazuri este la fel de mare, însă gravitatea acestora a crescut.

”Toate camerele de gardă sunt colmatate cu pacienţi grav, pacienţi cu insuficienţă respiratorie, care sunt îngrijiţi cu oxigenul din camerele de gardă şi cu toate mijloacele terapeutice din camerele de gardă până în momentul în care (…) vom găsi un loc pentru ei. Întreg spitalul este colmatat, singurul loc unde mai găsim câteva paturi este secţia de copii”, a declarat conf. univ . dr. Simin Aysel Florescu, la un post de televiziune.

”Noi speram ca acest val trei să nu vină dar, din păcate, ne-a lovit destul de puternic şi dincolo de evoluţia tipică pentru o infecţie virală, la asta contribuie şi celelalte lucruri (…) ne referim la aglomerările umane care propagă cu mare succes această infecţie în rândul celor care nu au fost infectaţi până acum. (…) Schimbarea nu cred că are legătură neapărat cu virusul în sine, deşi sunt studii care spun că ar fi puţin mai virulentă tulpina britanică pe care o împărţim cu succes acum, peste tot, cred că are mai degrabă legătură cu se întâmplă din punctul de vedere al comportamentului pacienţilor. Există acele teste rapide antigen care sunt foarte bune, sunt recomandate, testarea este recomandată, chiar şi autotestarea este recomandată cu condiţia ca, în cazul unui rezultat pozitiv, să fie anunţat medicul de familie, pacientul respectiv să fie ulterior trecut în reţea, în Direcţia de Sănătate Publică, ca fiind infectat şi cu toată metodologia de rigoare, cu supravegherea medicului de familie sau, dacă se agravează, cu supraveghere în spital, de la caz la caz. Acest lucru nu se întâmplă. Din păcate, o mare parte dintre pacienţii care se testează singuri la domiciliu şi ies pozitiv aleg să nu mai împărtăşească această informaţie cu nimeni (…) ca să nu fie izolaţi la domiciliu. Mulţi nu ar avea motive să ajungă în spital, ar fi suficient să ia legătura cu medicul de familie, nu trebuie neapărat să ajungă în spital”, a explicat conf. univ . dr. Simin Aysel Florescu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.