Societatea Română de Microbiologie organizează sâmbătă, 16 martie, a șaptea ediție a conferinței naționale RoVaccin. La manifestarea științifică sunt invitați profesioniști implicați în domeniul vaccinării, reprezentanți ai autorităților (Organizația Mondială a Sănătății, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Administrația Prezidențială, Parlamentul României), reprezentanți ai societății civile, ai asociațiilor de pacienți și mass-media.
Ediția din acest an a conferinței RoVaccin aduce în atenția profesioniștilor, autorităților și publicului larg ultimele noutăți științifice și provocările actuale pentru sănătatea publică legate de vaccinare, precum și căile de urmat privind atingerea țintelor Organizației Mondiale a Sănătății în domeniul acoperirii vaccinale. Această temă se află pe lista priorităților din domeniul sănătății din timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Tematicile care vor fi discutate în cadrul evenimentului includ îmbunătățirea și monitorizarea acoperirii vaccinale, creșterea disponibilității vaccinurilor și managementul stocurilor de vaccinuri prin intermediul Registrului electronic naţional de vaccinări.
„An de an, în cadrul conferinței naționale RoVaccin, se discută și se oferă soluții pentru ca bolile prevenibile prin vaccinare să fie ținute sub control. Continuarea epidemiei de rujeolă, soldată cu peste 16.000 de cazuri și 62 de decese, numărul mare de îmbolnăviri de gripă din sezonul 2018-2019 ne arată că mai sunt multe de făcut ca efortul autorităților și al profesioniștilor implicați (epidemiologi, microbiologi, medici de familie, pediatri, specialiști în boli infecțioase) să fie concretizat în atingerea obiectivelor Planului european de acțiune în domeniul vaccinării. Este nevoie de un răspuns rapid și coordonat între toți cei implicați în domeniul vaccinării, pentru a contracara pericolul reemergenței unor boli transmisibile prevenibile prin vaccinare și pentru a crește acoperirea vaccinală. Reducerea ezitării față de vaccinare, creșterea încrederii în sistemul de sănătate și îmbunătățirea accesului la vaccinuri sunt esențiale pentru îndeplinirea acestor obiective. Trebuie să reținem că vaccinarea este singura metodă eficace și sigură de a combate aceste boli transmisibile, care de-a lungul timpului au făcut milioane de victime”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
A șaptea ediție a conferinței naționale RoVaccin are loc sâmbătă, 16 martie, la București. Managementul evenimentului este asigurat de Sănătatea Press Group.