Congo: a doua cea mai mare epidemie de rujeolă înregistrată vreodată în lume. Au murit 5.000 de oameni

Rujeola a ucis 5.000 de oameni în Republica Democrată Congo în 2019, după ce boala s-a extins în toate provinciile din țară, au anunțat autoritățile din statul african. Potrivit statisticilor, aproape un sfert de milion de oameni au fost infectați doar anul acesta.

Conform Organizației Mondială a Sănătății (OMS), epidemia din Congo este cea mai mare la nivel global în prezent și cu rata de răspândire cea mai rapidă.

 

Epidemia, favorizată de sistemul sanitar la pământ

 

Epidemia de rujeolă din RD Congo a ucis până acum de două ori mai multe persoane decât a ucis Ebola în ultimele 15 luni.

În septembrie, guvernul congolez și OMS au lansat un program de vaccinare de urgență care avea drept scop imunizarea a peste 800.000 de copii. Dar infrastructura deficitară, atacurile la centrele de sănătate și lipsa accesului la asistența medicală de rutină au împiedicat eforturile de a opri răspândirea bolii.

Patru milioane de copii au fost vaccinați, dar experții avertizează că numărul reprezintă mai puțin de jumătate din totalul țării, iar pentru ceilalți nu sunt disponibile suficiente vaccinuri, potrivit BBC.

Majoritatea celor infectați cu rujeolă din țară sunt sugari.

„RD Congo se confruntă cu o situație critică, deoarece prea mulți copii au fost privați de imunizarea de rutină. Epidemia este letală pentru că nu există, cu adevărat, o gestionare a ei”, a declarat dr. Deo Nshimirimana, reprezentantul OMS al RD Congo, pentru BBC.

Epidemiile de rujeolă, favorizate de reticența față de vaccinuri

 

Fiecare regiune din lume, cu excepția celor două Americi, se confruntă cu o creștere a numărului cazurilor de rujeolă, transmite Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Experții în sănătate spun că virusul s-a răspândit în rândul școlarilor ai căror părinți au refuzat să-i vaccineze.

Încrederea în vaccinare este mai ridicată în țările sărace și mai scăzută în cele dezvoltate, unde scepticismul a permis ca focare de boli precum rujeola să persiste,  arată un studiu realizat în iunie.

„Vedem dezinformarea ca pe o amenințare care crește. Facem apel la media, comunități și lideri să se asigure că informațiile pe care le comunică sunt exacte, valide, cu credibilitate științifică”, transmit repezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.