Consilierul prezidenţial Diana Păun: Costurile pandemiei pentru pacienţii HIV/SIDA sunt imediate şi pot pune în pericol eforturile făcute până în prezent

Conf. dr. Diana Loreta Păun

Consilierul prezidenţial Diana Păun a declarat miercuri că Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, marcată anual pe 1 decembrie, reprezintă o oportunitate pentru a fi solidari în lupta împotriva acestei maladii.

Conform unui mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială, Diana Păun a evidenţiat în dezbaterea prilejuită de Ziua mondială SIDA, intitulată „Programul de tratament HIV în al doilea val COVID”, desfăşurată miercuri, că deşi SIDA poate părea că, în prezent, nu este atât de urgentă ca pandemia de COVID-19, ambele patologii sunt la fel de importante.

„Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA reprezintă o oportunitate pentru întreaga populaţie a globului de a fi solidară în lupta împotriva HIV/SIDA şi de a oferi sprijin persoanelor care suferă de această afecţiune, consolidând eforturile noastre pentru îmbunătăţirea vieţii pacienţilor. În acest an, mai mult decât oricând, solidaritatea capătă noi valenţe prin asumarea unor responsabilităţi comune, în contextul în care pandemia de COVID-19 a demonstrat că în timpul unei pandemii nimeni nu este în siguranţă, până când toată lumea va fi în siguranţă. (…) Costurile pandemiei pentru pacienţii HIV/SIDA sunt imediate şi dacă nu sunt adecvat abordate, pot avea efecte de lungă durată şi pot pune în pericol eforturile făcute până în prezent”, a afirmat Diana Păun în dezbatere.

Consilierul prezidenţial consideră că evenimente similare celui la care a participat miercuri reprezintă „un apel la mobilizarea voinţei politice, dar şi a resurselor pentru sănătate pentru abordarea acestei provocări”.

„Lansez un apel la un angajament intersectorial pentru a aborda integrat managementul bolii şi pentru a facilita accesul pacienţilor la mijloace moderne de diagnostic şi tratament şi vreau să vă asigur că Administraţia Prezidenţială este solidară acestor eforturi”.

Dezbaterea „Programul de tratament HIV în al doilea val COVID” a fost organizată de Federaţia UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA şi Academia Europeană de HIV/SIDA.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.