Consilierul prezidențial, Loreta Păun, face apel la solidaritate în vederea unei abordări integrate a managementului bolii reumatice

Consilierul prezidențial, conf. dr. Diana Loreta Păun, a făcut apel astăzi la solidaritate în vederea unei abordări integrate a managementului bolii reumatice, dar și pentru facilitarea accesului pacienților la mijloace moderne de diagnostic și tratament.

”Fac apel la solidaritate pentru abordare integrată a managemntului bolii si pentru facilitarea accesului pacientului la mijloacele moderne de diagnostic, de tratament și de îngrijire. Cred că este nevoie urgentă, de asemenea, de a acorda prioritate cercetării atât celei fundamentale cât și celei clinice cu privire la cauze, la modul de evoluție, la managemnt și la impactul acestor boli invalidante. Și elementele de care dispunem, inovația, digitalizarea, inteligența artificală și medicina personalizată cred că pot să aibă o contribuție semnificativă în proiectarea și evaluarea acestor inițiative de prevenție și de tratament”, a declarat astăzi conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, în cadrul unei conferințe de presă susținută online cu prilejul Zilei Mondiale a Artritelor.

Tot cu acest prilej, conf. dr. Diana Loreta Păun a precizat că bolile reumatice se regăsesc printre cele mai mari provocări din domeniul sănătății publice și că ar trebui să ocupe un capitol important în strategia națională de sănătate.

”Afecțiunile reumatismale reprezintă una dintre cele mai importante provocări din domeniul sănătății publice având în vedere, în primul rând, povara enormă reprezentată de aceste boli atât pentru pacient cât și pentru sistemele de sănătate și implicit pentru întrega economie, OMS plasând afecțiunea în topul celor mai raportate cauze de boală la populația adultă. Impactul socio-economic extrem de important, ca și grup principal de boli profesionale, și consecințele pentru bunăstarea societății cred că sunt argumente pentru necesitatea prioritizării pe ordinea de zi în politicile de sănătate publică. Reamintesc că în aceste zile se rescrie strategia națională de sănătate pentru următoarea perioadă și consider că aceste boli trebuie să ocupe un capitol important în această strategie. Pandemia de COVID-19 este un moment dramatic care a generat la nivel global o limitare a accesului pacientului cu afecțiuni cronice la servicii medicale specializate și care trebuie să reprezinte, din punctul acesta de vedere, un catalizator în sprijinirea domeniului într-o nouă paradigmă a economiei bunăstării în contextul pandemic, pentru că trebuie să ne gândim și la ce va urma după pandemie”, a mai menționat conf. dr. Diana Loreta Păun.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.