Consultări la Bruxelles pentru viitoarele investiții europene în domeniul sănătății

Astăzi, la Bruxelles, Corina Crețu, comisarul european pentru politica regională, și Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, au avut consultări cu profesioniști din domeniul sănătății cu privire la viitoarele investiții ale Uniunii Europene în domeniul sănătății în cadrul programelor politicii de coeziune pentru perioada 2021–2027.

 

Expresii adevărate ale unei Europe care protejează

 

„Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, aproape 70% din europeni doresc ca Uniunea Europeană să facă eforturi mai mari în domeniul sănătății. Acționând prin intermediul fondurilor politicii de coeziune, ni se oferă posibilitatea de a aduce o schimbare pe teren, acolo unde este necesar, și de a arăta că solicitările exprimate de concetățenii noștri europeni nu sunt ignorate”, a declarat Vytenis Andriukaitis.

La rândul său, Corina Crețu a declarat: „Investițiile politicii de coeziune în domeniul sănătății, în valoare de peste patru miliarde de euro din fondurile UE în cadrul bugetului actual, sunt expresii adevărate ale unei Europe care protejează. Îngrijirea sănătății este în evoluție și investițiile UE trebuie să evolueze odată cu aceasta. Acesta este motivul pentru care am organizat această discuție cu profesioniștii din domeniul sănătății, astfel încât recomandările lor să poată servi drept punct de reper pentru planificarea investițiilor UE în domeniul sănătății pe parcursul deceniului următor”.

 

Strategii europene și naționale de investiții în sănătate

 

Din discuții s-a desprins concluzia că sistemele de sănătate evoluează către un nivel mai ridicat de educație, de promovare a sănătății și de prevenire a bolilor. Totodată, se înregistrează o distanțare de asistența acordată în spitale, trecându-se la îngrijirea acordată în comunitate și la integrarea asistenței medicale și sociale. Odată cu noile obiective de politică care permit investiții integrate în domeniul sănătății, al incluziunii sociale și al educației, propunerea Comisiei privind politica de coeziune pentru perioada 2021–2027 prevede condițiile de sprijinire a acestor schimbări.

Conform celor discutate, evoluțiile în asistența medicală necesită diferite investiții în infrastructură – fie în centre de asistență medicală primară și comunitară, fie în programe de prevenire, de îngrijire integrată și de formare a forței de muncă. Politica de coeziune poate contribui la sprijinirea acestor investiții.

Statele membre și regiunile trebuie să conceapă strategii de investiții pe termen lung, care să includă infrastructura, capitalul uman, tehnologiile inovatoare și noile modele de furnizare a serviciilor de îngrijire. Pentru a sprijini aceste strategii, fondurile politicii de coeziune pot fi combinate cu alte instrumente ale UE, cum ar fi InvestEU, sau cu programe naționale. Comisia este pregătită să sprijine statele membre și regiunile în vederea planificării acestor strategii.

 

Cooperare transfrontalieră în Pirinei pentru urgențele medicale

 

La masa rotundă organizată la Bruxelles de Comisia Europeană, cei doi comisari au lansat un proiect-pilot pentru îmbunătățirea serviciilor de urgență transfrontaliere din munții Pirinei, între regiunile de frontieră ale Franței, Spaniei și principatului Andorra.

Medicii din regiunile de frontieră nu pot îngriji pacienții de dincolo de frontieră care au nevoie de asistență medicală de urgență. Pentru a depăși această situație, proiectul intitulat „Când sistemele medicale de urgență șterg frontierele” vizează să asigure recunoașterea reciprocă prealabilă a medicilor de ambele părți ale frontierei.

Cea de-a doua fază a proiectului pilot (lansată acum) este menită să asigure acorduri bilaterale între colegiile medicilor din regiunile frontaliere spaniole și franceze. Drept rezultat, 15 milioane de locuitori din Pirinei vor beneficia de servicii de urgență mai bune. Proiectul este sprijinit de Fondul european de dezvoltare regională și va fi finalizat la jumătatea anului 2019.

 

Premii și pentru sănătate la RegioStars

 

Premiile RegioStars se acordă anual pentru proiectele europene cele mai bune și mai inovatoare în domeniul politicii de coeziune, din cinci categorii tematice, inclusiv o temă a anului. Ediția din acest an va recompensa și proiectele de calitate din domeniul sănătății, pentru a inspira statele membre și regiunile.

Platforma de depunere a cererilor online este deschisă de astăzi până la 9 mai 2019. Un juriu independent va evalua candidaturile și va încununa laureații în cursul ceremoniei de decernare a premiilor RegioStars, care va avea loc la Bruxelles în octombrie 2019.

 

Bani europeni pentru sănătate

 

În exercițiul financiar 2014–2020 au fost investite în domeniul sănătății fonduri ale politicii de coeziune în valoare de opt miliarde de euro, incluzând o cofinanțare din partea Uniunii Europene în valoare de patru miliarde de euro.

În perioada 2014–2020, este de așteptat ca 44,5 milioane de persoane din UE să beneficieze de servicii de sănătate îmbunătățite.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.