Consultări la CNAS pe tema proiectului de hotărâre pentru aprobarea pachetului de servicii medicale și a contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale

La sediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au avut loc consultări pe tema proiectului de hotărâre pentru aprobarea pachetului de servicii medicale și a contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dizpozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2020-2023. Pe lângă cei de la CNAS, la întâlnire au participat reprezentanți ai  Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA), ai Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) și o reprezentantă a  Asociației Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP). Asociațile  au venit cu o serie de observații.  Procesul verbal a fost postat pe pagina de Facebook a APMA.

Potrivit acestei surse, reprezentanții CNAS au declarat că vor să elaboreze actul normativ pentru o perioadă de patru ani pentru asigurarea continuității furnizării serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, urmând ca ori de câte ori este necesar să se realizeze modificările necesare.

CNAS: Fără telemedicină în pachetul de bază

 

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a ridicat problema telemedicinei, respectiv acceptarea ca acest sistem să funcționeze, având în vedere deficitul mare de medici radiologi.

În replică, reprezentanții CNAS au susținut  că acest tip de activitate nu este reglementat în prezent în România, inclusiv în ceea ce privește responsabilitatea actului medical și că prin urmare în acest moment nu se poate pune în discuție introducerea telemedicinei în pachetul de bază.

 

Timpul alocat pentru o consultație, în analiză

 

O altă problemă ridicată de furnizorii de servicii medicale se referă la timpul alocat consultațiilor. Aceștia au explicat că durata ar trebui majorată față de cele 15 minute prevăzute în prezent.

Reprezentanții CNAS au declarat că rețin în analiză această problemă , care va fi supusă atenției Colegiului Medicilor, dar și Ministerului Sănătății, având în vedere că timpul de 15 minute/consultație este prevăzut prin ordinul comun MS/CNAS nr.44/53/2010.

 

Reclamații cu privire la sistemul informatic

 

Reprezentanții furnizorilor de servicii medicale au spus că există cazuri în care PIAS nu avertizează faptul că au fost deja prescrise șapte medicamente pentru bolnavii cronici în luna respectivă. În replică, cei de la CNAS au spus că aceste cazuri for fi analizate de către direcția de specialitate din cadrul instituției.

 

APMA solicită modificarea prevederii prin care se penalizează furnizorul  pentru fiecare caz în care nu prescrie rețetă deși pacientul ar fi trebuit să beneficieze

 

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator a solicitat CNAS modificarea prevederii prin care furnizorul de servicii medicale se penalizează cu  200 de lei pentru fiecare caz în care nu se prescrie rețetă în ambulatoriul clinic sau la externarea din spital, în cazul în care pacientul ar fi trebuit să beneficieze. APMA propune la prima constatare un avertisment scris.

Reprezentanții CNAS au spus că obligația prescrierii de medicamente ca urmare a consultației (pentru pacienții care au dreptul și pentru care conduita terapeutică ) trebuie respectată de medicul prescriptor, fiind un drept al asiguraților.

 

Nivelul contribuției personale

 

Cei de la PALMED au făcut observația că în proiectul de act normativ postat pe site nu se regăsesc prevederi referitoare la legea nr. 95/2006, cu privire la contribuția personală. În replică, reprezentanții CNAS au spus că aceste aspecte vor fi discutate la consultările ulterioare.

În ceea ce privește nivelul contribuției personale a asiguraților, PALMED a propus un procent de 20% din costul serviciilor, iar APMA un procent de 30% din costul serviciilor, afișat la furnizor.

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat că furnizorii serviciilor medicale trebuie să facă cunoscut costul fiecărui serviciu medical furnizat și justificarea acestuia, pentru a putea discuta apoi despre contribuția personală.

În replică, reprezentanții APMA au spus că nu toți furnizorii din ambulatoriul de specialitate își vor exercita dreptul de a încasa contribuție personală.

Potrivit procesului verbal, reprezentanții CNAS și ai  furnizorilor de servicii medicale au fost de acord că furnizorul are dreptul de a nu încasa contribuție personală, chiar dacă există o contribuție personală stabilită pentru acel tip de serviciu în hotărârea de guvern. Totul având în vedere faptul că nu toți furnizorii au aceleași costuri pentru furnizarea unui anumit tip de serviciu.

Întreg procesul verbal îl puteți găsi aici.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.