Consultări și negocieri privind normele de aplicare a Contractului-cadru

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că va începe în această săptămână o serie de discuții cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale pe marginea proiectului normelor metodologice de aplicare în acest an a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 și 2019.

 

Propuneri de modificare a normelor de aplicare a Contractului cadru pe 2019

 

CNAS a propus în acest proiect mai multe modificări, printre care introducerea unei adeverințe emise de medicul de familie pentru femeile însărcinate, în baza căreia beneficiarele de pachet minim de servicii medicale să poată primi pachetul de bază pe perioada sarcinii și lehuziei, după depunerea documentului la casa de asigurări de sănătate.

De asemenea, CNAS propune majorarea de la 60 la 90 de zile a termenului de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialitățile clinice, pentru persoanele asigurate cu boli cronice și renunțarea la obligativitatea reconfirmării biletului de trimitere pentru investigații de înaltă performanță în ambulatoriu, în cazul în care în perioada de valabilitate a acestui bilet a survenit internarea în spital a persoanei asigurate respective.

În plus, verificarea neefectuării investigației în timpul internării se va face direct la furnizorul de servicii paraclinice din ambulatoriu, pe baza biletului de externare sau a scrisorii medicale emise de spital. Reprezentanții CNAS mai propun majorarea numărului de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.

 

Consultări până la finalul lunii ianuarie

 

Consultările și negocierile pe proiectul normelor metodologice de aplicare a Contractului cadru 2018-2019 vor continua până la finalul acestei luni, conform calendarului afișat pe site-ul CNAS.

Pe baza propunerilor formulate de organizații, precum și a celor transmise în cadrul procesului de transparență decizională, va fi definitivat proiectul de act normativ, care se preconizează să intre în vigoare după 31 martie 2019, se arată într-un comunicat al CNAS.

Până în prezent, reprezentanții CNAS au avut consultări cu membri ai organizațiilor de asistență medicală primară, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea reabilitare medicală, asistență medicală dentară, asistență medicală spitalicească, asistență medicală de recuperare și reabilitare în unitățile sanitare cu paturi, asistență de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu și asistență medicală ambulatorie paraclinică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.