Consumul de droguri din Europa, marcat de apariția unor metode inovative de distribuție

0

În Europa se înregistrează indicii ale unei creșteri a disponibilității cocainei și continua disponibilitate ridicată a majorității substanțelor ilegale, cu capturi de droguri la niveluri record. Datele fac parte din Raportul european privind drogurile 2019: Tendințe și evoluții, publicat de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA), agenția Uniunii Europene pentru droguri.

„Provocările cu care ne confruntăm în domeniul drogurilor continuă să crească. Nu numai că există indicii privind creșterea disponibilității drogurilor produse din plante, cum este cocaina, dar asistăm și la o piață în evoluție în care drogurile sintetice și producția de droguri în Europa capătă o importanță din ce în ce mai mare. Acest lucru poate fi observat în problemele asociate cu utilizarea opioidelor sintetice cu potență foarte mare, în noile tehnici de producție pentru MDMA și amfetamine și în evoluțiile recente în ceea ce privește transformarea morfinei în heroină în interiorul granițelor Europei”, arată Alexis Goosdeel, directorul EMCDDA.

 

„Uberizarea” pieței de cocaină

 

Cocaina este drogul stimulant ilegal cel mai frecvent consumat în UE. Se estimează că aproximativ 2,6 milioane de adulți tineri (cu vârsta între 15 și 34 de ani) ar fi utilizat cocaina în 2017. Cocaina a fost și drogul ilegal cel mai frecvent raportat în urgențele medicale asociate cu consumul de droguri, înregistrate de o rețea de 26 de spitale-santinelă din 18 țări europene (Euro-DEN Plus) în 2017.

Din Raportul EMCDDA aflăm că, în 2017, în Uniunea Europeană, au fost raportate peste 104.000 de capturi de cocaină (față de 98.000 în 2016), însumând 140,4 tone (70,9 tone în 2016). În plus, deși prețul cu amănuntul al cocainei a rămas stabil, puritatea sa la nivelul străzii a atins în 2017 cel mai înalt nivel din acest deceniu.

Totodată, utilizarea platformelor sociale, a piețelor de pe darknet și a tehnicilor de criptare joacă un rol din ce în ce mai important în traficul de droguri, permițând unor grupuri mai mici și persoanelor individuale să se implice în acest trafic. Pe piața cocainei, de exemplu, sunt utilizate metode de distribuție inovatoare. Există, conform raportului, „centre de comenzi telefonice” dedicate cocainei, cu curieri care asigură livrarea rapidă și flexibilă. Posibila „uberizare” a comerțului cu cocaină indică o piață competitivă, în care vânzătorii concurează oferind servicii suplimentare, pe lângă produsul în sine.

 

Consumul de heroină și infecțiile cu virusuri hepatitice

 

Heroina rămâne cel mai frecvent opioid ilegal de pe piața europeană a drogurilor din Europa. Cantitatea de heroină capturată în UE a crescut cu peste o tonă în 2017, la 5,4 tone, la care se adaugă cantitatea suplimentară de 17,4 tone capturată de Turcia (o parte din aceasta ar fi fost destinată pieței UE). În plus, au fost capturate cantități importante de precursori ai heroinei și, în câteva țări UE (Bulgaria, Cehia, Olanda și Spania) au fost descoperite laboratoare care produc heroină din morfină.

Puritatea heroinei se menține ridicată, iar prețul de vânzare cu amănuntul rămâne relativ scăzut (înregistrând o scădere în ultimul deceniu), se arată în Raportul EMCDDA 2019.

Consumul de droguri injectabile se asociază cu prevalență crescută a infecțiilor cu virusurile hepatitice B și C. Raportul evidențiază necesitatea de a intensifica măsurile de combatere a hepatitei virale, în special în unele părți din Europa de Est. Sporirea accesului persoanelor care își injectează heroină sau alte droguri, la servicii de prevenire, de analize și de tratament pentru virusurile hepatitice B și C este esențială pentru combaterea hepatitei virale ca amenințare la adresa sănătății publice (unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030), întrucât acestea sunt persoanele cele mai afectate de boală și care prezintă cel mai mare risc de transmitere.

 

Utilizarea opioidelor de sinteză, în creștere în Europa

 

Un capitol important în analiza privind drogurile în Europa îl constituie opioidele de sinteză – principalii reprezentanți ai acestei clase sunt fentanilul și derivații de fentanil. Derivații de fentanil constituie majoritatea celor 49 de opioide sintetice noi monitorizate de EMCDDA. Opioidele de sinteză sunt principalele substanțe implicate în criza opioidelor din SUA, însă și Europa înregistrează creșterea utilizării ilegale a acestor droguri, asociată frecvent cu intoxicație și deces.

Conform Raportului EMCDDA, în Europa au fost detectate unsprezece opioide sintetice noi în 2018, cel mai frecvent sub formă de pudră, comprimate și lichide. Întrucât sunt suficiente cantități mici pentru producerea a mii de doze, aceste substanțe sunt ușor de ascuns și de transportat, reprezentând o provocare pentru autorități.

Datele obținute din monitorizarea tratamentului pentru consumul de droguri arată că, în prezent, unul din cinci consumatori (22 %) care începe un astfel de tratament pentru o problemă legată de consumul de opioide declară că a consumat ca drog principal un opioid sintetic, legal sau ilegal, mai degrabă decât heroină.

 

Reglementări diferite pentru canabis, în UE

 

Consumul ilegal de canabis este în continuare frecvent în Europa. Pentru 2017, estimările sunt că aproximativ 17,5 milioane de tineri europeni (15–34 ani) au consumat canabis în ultimele douăsprezece luni. Totodată, se estimează că aproximativ 1% din adulții din UE (15–64 de ani) ar fi consumatori zilnici sau aproape zilnici de canabis.

În 2017, aproximativ 155.000 de persoane din Europa au început tratamentul pentru consum de droguri din cauza unor probleme asociate consumului de canabis.

Raportul se referă și la diferențele în modul în care este legiferat consumul de produse derivate din canabis, în funcție și de concentrația de tetrahidrocanabinol (THC), între statele europene. Aceste diferențe de reglementare pot face ca unele produse să fie legale pe unele piețe și deținerea lor să intre sub incidența legii penale în alte țări.

 

Aplicații mobile pentru problemele legate de consumul de droguri

 

Un capitol al raportului se referă la aplicațiile pentru dispozitive mobile – mai ales cele din domeniul sănătății. Acestea au un mare potențial pentru a extinde accesibilitatea serviciilor de sănătate care vizează consumul de droguri. Noile soluții digitale sunt folosite din ce în ce mai mult în prevenirea, tratamentul și reducerea efectelor nocive ale drogurilor.

Raportul EMCDDA prezintă aplicații de m-health având scopuri principale diferite, de la diseminarea informațiilor (de exemplu, accesul la servicii), până la intervenții de asistență (de exemplu, jurnale de monitorizare a consumului de droguri) și recuperare (de exemplu, aplicații de autoajutorare).

Un exemplu inovator dat în raport este utilizarea geolocalizării pentru a ajuta persoanele care consumă droguri injectabile să găsească puncte de schimb de ace și seringi. De asemenea, se află în curs de analiză utilizarea tehnologiei realității virtuale (ochelari) pentru a recrea medii imersive asociate consumului de droguri, care ajută pacienții să reziste tentației.

În Europa a fost dezvoltat un număr mare de aplicații mobile axate pe diseminarea informațiilor privind reducerea efectelor nocive destinate tinerilor consumatori. EMCDDA atrage însă atenția că aceste aplicații nu sunt întotdeauna însoțite de standarde de calitate, norme de protecție a datelor și evaluări solide.

 

Foto: Alexis Goosdeel (stânga), directorul EMCDDA, alături de Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, afaceri interne şi cetăţenie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.