Consumul de terci de ovăz în loc de ouă și pâine albă ar putea scădea riscul de atac vascular cerebral

Persoanele care consumă terci de ovăz la micul dejun, în loc de ouă și pâine albă ar putea avea un risc de atac vascular cerebral mai mic, arată un studiu realizat în Danemarca.

Studii anterioare au arătat că persoanele care mănâncă în fiecare zi micul dejun și în special terci de ovăz au un risc mai mic de atac vascular cerebral (AVC). Însă nu era clar ce impact are consumul de terci de ovăz față de cel de alte alimente obișnuite pentru prima masă a zilei, precum ouă, pâine prăjită sau iaurt asupra riscului de AVC.

Cercetătorii au examinat datele legate de alimentație ale unui număr de 55.000 de adulți din Danemarca, cu vârsta medie de 56 de ani și care nu suferiseră AVC.

La început, participanții consumau în medie, săptămânal, 2,1 porții de ouă, 3 porții de pâine albe, o porție de iaurt și numai 0,1 porții de terci de ovăz.

Cercetătorii au urmărit participanții timp de cel puțin 13,4 ani. În această perioadă, 2.260 de persoane au suferit AVC.

Folosind un model statistic, cercetătorii au calculat că o persoană care au înlocuit o porție de ouă sau de pâine albă cu ovăz are un risc cu 4% mai mic de AVC decât o persoană care nu au făcut înlocuirea.

Consumul de terci în loc de iaurt nu a influențat riscul de AVC.

”Rezultatele noastre sugerează că, dacă mai multe persoane ar alege terci de ovăz în loc de pâine albă sau ouă ar putea contribui la reducerea riscului de AVC la nivel populațional, dar asocierea modestă înseamnă că, la nivel de individ, este posibil să fie importanți și alți factori”, a explicat unul dintre autorii principali ai studiului, Christina Dahm de la Universitatea Aarhus din Danemarca.

Deși studiul nu a fost menit să arate cum scade ovăzul riscul de AVC, este posibil ca acest lucru să se datoreze scăderii colesterolului, potrivit lui Dahm.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.