Conținutul trusei de urgență pentru cabinetele de medicină dentară, actualizat de CMDR

Prin Decizia nr. 2/2CN a Colegiului Medicilor Dentiști din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 aprilie, a fost actualizat conținutul minim al trusei de urgență pentru cabinetul de medicină dentară.

Anexa publicată în Decizia 10/2007 a CMDR se înlocuiește cu una nouă. Astfel, s-au adus schimbări importante celor trei tabele, care conțin aparatura și materialele obligatorii, medicamentele obligatorii și aparatura facultativă.

În ceea ce privește lista de aparatură și materiale obligatorii, tensiometrul generic din prevederea anterioară este înlocuit cu un tensiometru electronic cu măsurare la încheietura mâinii – și astfel dispare și stetoscopul din trusă.

Celelalte materiale rămân nemodificate (feșe, bandă adezivă, soluții pentru dezinfectat tegumentele și seringi de 5 ml și de 10 ml), cu excepția garoului și a canulelor intravenoase, care dispar din trusa obligatorie de urgență.

În lista medicamentelor obligatorii, s-au operat mai multe modificări, în general de simplificare a trusei (de exemplu, se elimină atropina, care înainte era indicată în caz de bradicardie extremă, o manevră altfel improbabil de realizat de medicul dentist în cabinet, în caz de urgență). Surprinzător oarecum este că lista nouă cuprinde și o serie de denumiri comerciale, dar nu se înțelege dacă rostul acestora este doar de a ajuta medicii dentiști (adică dacă sunt enumerate câteva denumiri comerciale, fără ca lista să fie exclusivă) sau de a limita produsele comerciale ce pot fi incluse în trusă (situație care nu ar avea prea mult sens); cert este că, pentru mai toate medicamentele din trusă, există și alte generice, care nu sunt enumerate.

În fine, butelia de oxigen, balonul de resuscitare și pipa orofaringiană (în Monitorul Oficial apare greșit „orafaringiană”) rămân pe lista de aparatură facultativă, deși e probabil că majoritatea medicilor dentiști nu ar ști să le utilizeze fără un instructaj de BLS (basic life support) prealabil.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.