Contre Ludovic Orban – Valer Dorneanu pe tema deciziei CCR privind carantina și izolarea

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că sunt două consecinţe ale deciziei Curţii Constituţionale privind internarea obligatorie a pacienţilor cu COVID-19: „Prima consecinţă a deciziei CCR este că pacienţii pot fi externaţi la cerere, nu pot fi opriţi în cazul în care doresc să fie trataţi. A doua consecinţă este că nu mai putem aplica măsura carantinării, izolării la domiciliu. De exemplu, dacă un pacient vrea să iasă din spital, nu mai poate fi oprit, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR şi nici nu intră în izolare la domiciliu. Deci CCR a decis că o persoană infectată cu COVID-19 poate să circule liberă fără nicio măsură de restricţie, lipsind autorităţile de posibilitatea de a lua astfel de măsuri care sunt adoptate în toate statele europene”, a afirmat Orban, într-un interviu difuzat de Digi 24.

Potrivit premierului „CCR nu e la prima decizie care zădărniceşte eforturile pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor”, el menţionând că între starea de urgenţă şi starea de alertă Curtea Constituţională a anulat toate amenzile şi a interzis autorităţilor statului să dea amenzi.

Într-o intervenție telefonică la același post de televiziune, Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, a declarat că măsurile care vizează restrângerea unor drepturi, precum internarea obligatorie, trebuie să fie luate prin lege.

„Măsurile care vizează restrângerea drepturilor – internarea obligatorie – trebuie luate prin lege. (…) Restrângerea unor drepturi, potrivit articolului 53 din Constituţie, se poate face numai prin lege şi numai când sunt îndeplinite condiţiile de stare de urgenţă, periclitarea sănătăţii. Toate condiţiile acestea există, numai că măsura trebuie luată prin lege. (…) Regret foarte mult că multe din greşelile care se fac pe plan legislativ – eu nu discut de greşeli politice sau de altceva – ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente. Am declarat mai multe acte normative neconstituţionale pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Legislativ, pentru faptul că lipsea avizul CSM, pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Economic şi Social”.

„Deocamdată, pentru internarea obligatorie noi avem reglementări doar în domeniul penal. În domeniul sanitar nu avem”, a subliniat preşedintele CCR.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.