Controalele în clinici private din București, soldate cu amenzi, suspendări și închiderea unei unități sanitare

Ministerul Sănătății

O clinică medicală privată a fost închisă, a fost suspendată activitatea în alte trei clinici și s-au dat amenzi contravenționale în valoare de 72.200 de mii de lei, în urma controalelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) București, anunță Ministerul Sănătății (MS). DSP București a verificat zece unități sanitare private din Capitală în urma informațiilor vehiculate în presă cu privire la o persoană de origine italiană care ar fi efectuat operații estetice în mai multe clinici private, fără să aibă pregătire medicală.

Inspectorii sanitari au constatat că, la două din adresele la care figurau clinici medicale, nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte se desfășurau activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice). La clinicile unde a fost suspendată activitatea și s-au dat amenzi nu au fost prezentate documentele medicale pentru consultațiile efectuate de persoana respectivă, nici documente care să certifice calitatea de medic a acesteia, nu a fost asigurată dotarea minimă obligatorie pentru cabinetul de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reparatorie, nu a fost respectat ritmul de evacuare a deșeurilor medicale periculoase, au fost găsite produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit. De asemenea, din unitățile respective lipseau produsele biocide necesare dezinfecției personalului și instrumentarului, dar și dispozitivul de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic. În plus, s-a constatat neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare și materiale sanitare și produse medicamentoase cu termen expirat. Inspectorii de sănătate publică au descoperit și că personalul acestor unități medicale nu respecta protocoalele și procedurile de lucru, iar în sala de operații a fost găsit instrumentar și material moale nesterile și cu termen de valabilitate depășit.

La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural, se mai arată în comunicatul MS. În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultații medicale deși exista o decizia de suspendare a activității încă din luna septembrie a anului 2018.

Conducerea DSPMB a anunțat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.