Controalele la spitalele de psihiatrie vor începe de săptămâna viitoare, anunță Sorina Pintea

Controalele la spitalele de psihiatrie din țară vor începe de săptămâna viitoare. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății. Sorina Pintea a mai spus și că va merge personal la toate unitățile sanitare de acest tip. Ministrul va începe cu Spitalul Poiana Mare.

„Am discutat cu inspectorul-șef al Ministerului Sănătății, care a conceput un plan de control, pe care îl voi vedea în cursul zilei de astăzi. Și de luni voi începe controale la toate spitalele de psihiatrie. Eu personal voi merge la spitalele de psihiatrie și măsuri de siguranță. Dar numai după ce voi merge săptămâna viitoare – încă nu am stabilit o zi, dar probabil va fi marți sau miercuri – la Spitalul Poiana Mare, din județul Dolj. Spital care până în 2002 a avut statut de Măsuri de Siguranță și care i-a fost retras pentru că acolo erau niște condiții inumane. Noi dorim să redăm acel statut, pentru că în această zonă, la Măsuri de Siguranță, avem o supraaglomerare. Pentru că pacienții sunt aduși pe baza unui ordin judecătoresc”, a spus ministrul Sănătății.

Întrebată de jurnaliști de ce ministerul nu a făcut controale înainte de tragedia de la Săpoca, având în vedere că problemele din Psihiatrie erau cunoscute, Sorina Pintea a răspuns:

„Am început în urmă cu două luni, dar eu nu am considerat necesar să spun public ce fac și ce planuri avem. N-a fost vorba despre controale. Noi am făcut o analiză a personalului, a supraaglomerării și am pregătit niște documente pe care să le discutăm cu Ministerul Muncii, pe partea de social. Pentru că, știți bine, pacienții sunt externați. Din punctul nostru de vedere, rolul nostru se termină acolo. Ei sunt luați pe semnătură de familie, dar nu sunt monitorizați suficient. Am făcut un draft de procedură, de proiect, pe care urma să-l discutăm cu Ministerul Muncii. Pentru partea de măsuri de siguranță avem tot un draft pe care urma să îl discutăm cu Ministerul Justiției. Deci noi de două luni asta facem, facem analize”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.