Cooperare transfrontalieră pentru progres în cercetarea genetică

Genomics Declaration

Grecia și Austria se adaugă pe lista țărilor care au semnat Declarația pentru Genomică (Genomics Declaration), un document prin care se angajează să permită accesul transfrontalier la bazele de date naționale cu profiluri genetice. Austria a semnat declarația la 11 septembrie, iar Grecia la 6 septembrie, arată un comunicat al Comisiei Europene. Asta ridică la 16 numărul țărilor care s-au angajat până acum să coopereze pentru a crea o amplă bază de date cu informații genetice și, în același timp, de a pune bazele unei infrastructuri sigure pentru transferul transfrontalier al datelor medicale.

Declarația pentru Genomică a fost lansată la 10 aprilie 2018. Cele 16 state care au semnat până acum documentul sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia. Statele semnatare s-au angajat să colaboreze pentru a asigura securitatea datelor. La rândul său, Comisia Europeană se angajează să faciliteze interoperabilitatea registrelor și bazelor de date, susținând astfel cercetarea în domeniul medicinii personalizate. Toate statele Uniunii Europene sunt invitate să participe la acest proiect, care își propune să aibă impact atât în practica clinică, cât și în cercetarea din domeniul geneticii medicale.

Unul din obiectivele Comisiei Europene este ca până în anul 2022, statele membre să aibă acces la o bază de date comună care să includă peste un milion de genomuri secvențiate. Accesul medicilor și oamenilor de știință la o bază de date amplă cu informații genetice va permite efectuarea unor studii clinice relevante și dezvoltarea unor tratamente personalizate, în special în cazul bolilor rare, cancerului și bolilor neurologice. Îmbunătățirea infrastructurii digitale pentru a facilita schimbul de informații între diferite instituții medicale este un alt obiectiv prioritar al Comisiei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.