Coordonator E-DETECT M. Britanie: Lecțiile învățate prin proiectul din România ne vor ajuta în continuarea programului de screening

”Sunt foarte mulțumit că în aceste luni de screening am verificat peste 5.000 de oameni, aici la București, dar și în penitenciare și în alte comunități. Deși au existat fluctuații în numărul de persoane vizate de screening de la o lună la alta, lecțiile-cheie învățate privind modul în care faci screening, cui îi faci screening, ne vor ajuta în viitor, în continuarea programului de screning”. Este declarația coordonatorului E-DETECT Marea Britanie, prof. dr. Ibrahim Abukabar, la încheierea proiectului pilot E-DETECT TB în România.

El a vorbit și despre rezultatele proiectului. ”Am găsit persoane cu tuberculoză activă, care altfel nu ar fi putut fi găsite” și care ar fi putut infecta alți oameni, a atras el atenția.

Potrivit estimărilor OMS, fiecare bolnav de tuberculoză poate infecta alte 15 persoane, ”deci, prin acest proiect am evitat ca mulți oameni să se îmbolnăvească”, a explicat prof. Abukabar.

România a încheiat proiectul pilot E-DETECT TB, lansat în 2016, la nivel european în șase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România și Suedia. Proiectul include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranților (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidența cazurilor de TB latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

Colaborarea între cele șase țări urmărește să contribuie la eliminarea, în cele din urmă, a tuberculozei în spațiul Uniunii Europene, prin intervenții bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei și asigurării de asistență medicală integrată pentru grupuri de populație vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.