Coordonatorul Comitetului pentru vaccinarea anti-COVID-19: Vaccinul ar putea ajunge în România în decembrie

Primele doze de vaccin împotriva noului coronavirus ar putea ajunge în România la finalul lunii decembrie, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

„În cel mai fericit caz, ne așteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârșitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puțin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, la un post de televiziune.

Coordonatorul Comitetului pentru vaccinarea anti-COVID-19 a precizat unde vor fi stocate vaccinurile, mai ales cele care au nevoie de condiții speciale. De asemenea, a explicat în ce va consta vaccinarea efectivă.

Dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că este vorba despre cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin și tot atâtea de la Pfizer, suficiente pentru a vaccina personalul medical și pentru a începe vaccinarea și la categoriile vulnerabile, dar și angajații din domeniile esențiale.

Institutul Cantacuzino, primul centru de stocare

Vaccinul se administra în două doze, la interval de câteva săptămâni. „În momentul de față avem tot ce ne trebuie. Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. Vor exista încă 6 centre regionale, în 6 spitale militare care vor fi prevăzute – și există aparatura de care vă spun – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitate de stocare a unui număr mare de doze. Toate acestea există, ele mai trebuie doar să fie distribuite la centrele regionale. Producătorul acestui vaccin asigură distribuția până la nivelul acestor centre regionale”, a spus Gheorghiță, la Digi24.

Pentru vaccinurile, care nu necesită astfel de congelatoare speciale, producătorul asigură transportul până la un depozit central.

De asemenea, centrele de vaccinare vor fi organizate la nivelul spitalelor, pentru personalul medical, și vor fi înființate centre de vaccinare fixe și mobile, pentru a ajunge și în zonele rurale și la persoanele cu dizabilități, a mai explicat dr. Gheorghiță.

Medicul a adăugat că vaccinarea se va face pe baza unor programări, vaccinurile rezistând doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel încât să fie irosite cât mai puține doze. Va exista o evidență centralizată a programărilor.

Platfomă cu informații despre vaccinare

Referitor la personalul implicat în campania de vaccinare, medicul precizează că va exista personal de triaj, personal medical care va face vaccinul și persoane care vor face înregistrările în sistem. Va exista de asemenea personal care să asigure protecția echipelor de vaccinare, mai exact angajați ai Ministerului Sănătății, Ministerului Apărării și Ministerului de Interne.

„Va exista o platformă în care fiecare persoană poate să găsească cele mai importante informaţii despre vaccinare şi despre tipurile de vaccinuri. De asemenea, pe lângă această platformă vor exista o serie de comunicatori, care sunt experţi în domeniul medical, asociaţii profesionale, inclusiv asociaţii de pacienţi, la care vor adera şi experţi din alte domenii şi lideri de opinie din alte domenii – mediul cultural, artistic, atâta timp cât doresc să facă parte din această activitate de informare”, a menționat dr. Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.