COPAC, apel pentru salvarea pacienților care rămân fără medicamente

Criza a medicamentelor in Romania

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) solicită Guvernului și politicienilor români să găsească în al 12-lea ceas o soluție pentru pacienții cronici care vor rămâne fără tratament de mâine. Astfel, COPAC atrage atenția că de mâine, 1 noiembrie, foarte mulți pacienți cu afecțiuni grave cronice vor rămâne fără tratament întrucât un număr de 71 de medicamente vor dispărea din Catalogul național de prețuri (CANAMED) și, implicit, din farmacii.

Reprezentanții pacienților cu afecțiuni cronice transmit politicienilor, într-un comunicat, că pacienții nu au timpul necesar să aștepte investirea unui nou ministru al Sănătății și că decizia trebuie luată astăzi înainte de dispariția efectivă a medicamentelor din farmacii.

„Facem apel la  toți politicienii de orice culoare, indiferent dacă pleacă sau vin, să nu se joace cu viata pacienților și să ia măsura de prelungire a prețurilor din CANAMED”, se precizează în comunicat.

În plus, COPAC amintește și faptul că Ministerul Sănătății a pierdut în primă instanță procesul cu o companie farmaceutică pe acest subiect, instanța anulând decizia de respingere a prețurilor propuse pentru mai multe medicamente și anulând în parte Ordinul nr. 1468/2018 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, valabile în România. Decizia în recurs urmează să fie dată în zilele următoare.

Reprezentanții pacienților cu boli cronice transmit Ministerului Sănătății că nu ar fi trebuit să aducă pacienții în această situație limită întrucât CANAMEDUL poate fi actualizat anual sau de ori de câte ori este nevoie (potrivit prevederilor art. 21 alin. (1) din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 368/2017).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.