COPAC cere Ministerului Sănătății măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC)  cere Ministerului Sănătății un plan de măsuri concrete de reformă pentru spitalele de psihiatrie, în contextul în care nu este pentru prima oară când viața pacienților din acest tip de unități medicale este pusă în pericol.

După tragedia de acum, membrii COPAC solicită Ministerului Sănătății să facă public, în mod transparent, cauzele profunde care au permis uciderea a cinci pacienți.

„Știm cu certitudine că în spitalele din Romania nu există suficient personal calificat, suficientă pază și management profesionist, dar cand aceste efecte de sistem omoară pacienții în spitalele publice, atunci trebuie făcută curățenie generală. De ce un pacient aflat în sevraj a fost internat într-o zonă liberă și în pat cu alt pacient, deși spitalul avea paturi libere? De ce nimeni nu se intereserază de siguranța și de sanatatea pacienților internați?”, se întreabă reprezentanții  Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

 

Siguranța pacienților este în pericol

 

„Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a constatat încă o dată că siguranța pacienților și chiar viața pacienților este pusă în pericol în spitalele de psihiatrie din România. Din păcate, în cazul Spitalului Săpoca, nu este prima dată când se întâmplă o astfel de tragedie. În 2002, nouă pacienți au fost incendiați de un alt pacient, iar Ministerul Sănătății anunța anchete care să stabilească vinovații… După 17 ani, avem alte cinci victime și niciun vinovat… În acest context, solicităm Ministerului Sănătății și autorităților competente să facă publice cauzele profunde care au permis uciderea a cinci pacienți”, arată reprezentanții COPAC.

”Credem că este nevoie de personal suficient și calificat pentru problemele specific unui spital de psihiatrie și fiecare trebuie să își asume și să răspundă pentru ceea ce fac sau nu fac”, a declarat Radu Gănescu (foto), președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Ca organizație care reprezintă drepturile pacienților, COPAC solicită identificarea și pedepsirea vinovaților de la toate nivelurile.

 

Nu este prima tragedie la Săpoca

 

În august 2002, tot la Spitalul de Psihiatrie Săpoca,  un tânăr cu schizofrenie a provocat un incendiu în salonul în care era internat împreună cu alți pacienți, după ce a blocat ușa de acces cu un pat. Nouă bolnavi au ajuns atunci la Spitalul Județean Buzău, cu arsuri de gradele III și IV,  pe suprafețe ale corpului  cuprinse între 15 și 60%.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.