COPAC: Sfaturi utile pentru planificarea unui stil de viață sănătos bazat pe prevenție

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) reamintește, pe platforma online a organizației, câteva reguli importante pentru o viață mai sănătoasă.

„Fă controale periodice și verifică tensiunea arterială, nivelul de colesterol din sânge și glicemia” – îndeamnă reprezentanții acesteia abordând totodată și binecunoscutele clișee care pot dăuna sănătății.

Astfel, COPAC subliniază că este bine de știut:
•  Cel mai bun tratament rămâne prevenția.
• Căutarea activă, identificarea și tratarea factorilor de risc modificabili pentru ateroscleroză, vor scădea șansele de boală cardiovasculară și moarte prematură de cauză cardiovasculară.
• Controalele medicale periodice includ adesea măsurarea valorilor-cheie, cum ar fi tensiunea arterială, nivelul de zahăr din sânge, colesterolul și indicele de masă corporală (IMC). Aceste verificări pot ajuta la identificarea factorilor de risc și la intervenția pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului, obezității și altor afecțiuni.
• Este important să discuți cu medicul tău pentru a stabili un program de controale medicale regulate, adaptat nevoilor tale specifice și factorilor de risc. Acesta va ghida frecvența și tipul de controale medicale recomandate în funcție de vârsta, sexul și istoricul tău medical.

COPAC: Plan de acțiune în cinci pași pentru o sănătate mai bună

De-asemenea, COPAC sublinază faptul că sănătatea nu ar trebui neglijată și demontează câteva atitudini greșite, din păcate des întâlnite:
  • „Eu nu mă simt bolnav, deci nu merg la controalele periodice” – Controalele medicale periodice sunt recomandate chiar și atunci când te simți bine. Acestea sunt concepute pentru a identifica factorii de risc și problemele de sănătate în stadii incipiente, adesea înainte ca simptomele să devină evidente.
  • “Am doar 35 de ani, nu am nevoie de controale periodice!”- Controalele periodice sunt importante pentru oamenii de toate vârstele. Riscul de afecțiuni poate varia în funcție de vârstă, dar chiar și tinerii pot dezvolta probleme de sănătate.
  • “Nu am bani pentru controale periodice acum” – Controalele medicale periodice pot părea costisitoare sau inconvenabile, dar investiția în sănătatea ta poate duce la economii pe termen lung și la o mai bună calitate a vieții. Poți lua în considerare asigurarea medicală sau programele de sănătate preventive oferite de guvern sau de organizații non-profit pentru a reduce costurile.
Reprezentanții pacienților propun un plan de acțiune în cinci pași pentru o viață sănătoasă:
1. Discuta cu medicul de familie
2. Stabilește un program personalizat
3. Găsește furnizori de servicii medicale
4. Efectuează controalele periodice
5. Menține un stil de viață sănătos

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.