Copiii concepuți prin FIV, risc ușor mai mare de deces în prima perioadă a vieţii

Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro (FIV) prezintă au un risc uşor mai mare de deces în prima perioadă a vieţii în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural, sugerează un studiu publicat marţi în jurnalul medical Sterility and Fertility.

Într-un studiu făcut pe 7.000 de copii care au murit înainte de a împlini vârsta de un an, oechipă de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia a remarcat că cei care au fost concepuţi prin FIV prezentau un risc de deces cu 45 de procente mai mare în prima parte a vieţii în comparaţie cu ceilalţi.

Cercetătorii au asociat acest risc crescut cu faptul că un număr mai mare de copii concepuţi prin FIV sunt născuţi prematur, dar au subliniat că riscul de deces infantil este redus în ambele grupuri.

„Este important de menţionat că deşi noi, la nivel de grup, putem observa un risc oarecum crescut de mortalitate infantilă după FIV, riscul absolut pentru fiecare individ este foarte mic”, a notat într-un comunicat Kenny Rodriguez-Wallberg, coautoare a studiului şi profesor asociat de oncologie şi patologie la Institutul Karolinska. ”De asemenea, este liniştitor de ştiut că nu există un risc crescut de mortalitate în acest grup de copii după primul an de viaţă”, a menţionat el, potrivit Agerpres.

Studii anterioare au demonstrat că sarcini induse prin FIV prezintă un risc mai mare de subponderalitate la naştere, naştere prematură şi defecte la naştere. Deşi motivele sunt încă studiate, aceste riscuri au fost parţial asociate cu probabilitatea crescută de naştere de gemene în urma tratamentului FIV.

Pentru acest studiu recent, cercetătorii au selectat doar copii proveniţi din sarcini unice şi au comparat rata de mortalitate între cei concepuţi prin diferite tipuri de tehnici de reproducere asistată cu cei concepuţi în mod natural. Cercetătorii au analizat date de la peste 2,8 milioane de copii născuţi în Suedia de-a lungul unei perioade de 30 de ani – dintre care aproximativ 43.500 au fost rezultatul reproducerii asistate.

În total, 7.236 de copii au murit înainte de împlinirea vârstei de un an şi, dintre aceştia, doar 114 au fost concepuţi folosind tehnici de reproducere asistată. După ajustarea datelor în funcţie de vârsta mamei şi infertilitatea anterioară, cercetătorii au identificat un risc de deces cu 45 de procente mai mare înaintea vârstei de un an în cazul copiilor concepuţi prin FIV în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural.

Principalele cauze de mortalitate infantilă în rândul copiilor concepuţi prin tehnici de reproducere asistată includ tulburări respiratorii, dezvoltarea incompletă a plămânilor, infecţii şi hemoragie neonatală, afecţiuni asociate adesea cu naşterea prematură.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.