Copiii cu tuberculoză internați la Institutul Marius Nasta au primit vizita lui Moș Nicolae

Institutul Marius Nasta și Asociaţia Pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă (ASPTMR) au oferit un moment de „magie” în spiritul tradiției Sărbătorii de Sfântul Nicolae copiilor cu tuberculoză internați în cadrul secției de pneumopediatrie a unității, care primesc astfel „vizita lui Moș Nicolae”. Potrivit managerului Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, în acest moment, în institut sunt internați 60 de copii cu tuberculoză. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Sănătatea Press Group.

Problematica tuberculozei în România este încă foarte actuală, având în vedere că suntem pe primul loc ca număr de cazuri în Uniunea Europeană, cu toate că în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în reducerea incidenței acestei afecțiuni.

Din anul 2002, incidența tuberculozei la copii a scăzut semnificativ în România (fig. 1), însă incidența bolii rămâne peste media europeană în 29 dintre cele 41 de județe ale țării (fig. 2).

În România, în anul 2017, 532 de copii au fost diagnosticați cu tuberculoză, potrivit Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Tuberculoza se transmite pe cale aeriană de la adult la copil. Copiii nu transmit boala, dar sunt victime ale infecției tuberculoase.

Formele de tuberculoză ale copilului sunt variate, de la forme asimptomatice la forme foarte severe, chiar mortale (meningo-encefalita tuberculoasă, bronhopneumonia cazeoasă, tuberculoza militară).

Depistarea și tratamentul rapid al adulților scade riscul de infecție și boala la copil. Tuberculoza se vindecă printr-un tratament efectuat complet și corect.

„Tuberculoza la copil este o afecțiune gravă, care trebuie gestionată cu multă responsabilitate, bineînțeles de personalul medical, de familie, cât și de societate, în ansamblul ei. Copilul cu tuberculoză are o perioadă în care stă internat pentru a primi un tratament strict supravegheat de către cadrele medicale. De multe ori, particularitatea este dată de faptul că avem cazuri în care întreaga familie este diagnosticată cu tuberculoză, iar părinții sunt internați pe secția de adulți și copiii la secția destinată acestora.

În tradiția sărbatorii de Sfântul Nicolae – copiii îl așteptă pe „Moș Nicolae”. Institutul de Pneumftiziologie „Marius Nasta” și Asociaţia Pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă (ASPTMR) sunt alături de copiii cu tuberculoză, în cadrul unui proiect pe care dorim să îl desfășuram în astfel de momente – Respirăm împreună – Dăruim speranță!, integrat unei noi perspective pe care dorim să o avem în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Institutul de Pneumftiziologie „Marius Nasta” are în structură 100 de paturi de pneumopediatrie, dintre care 80 sunt destinate îngrijirii copiilor cu tuberculoză.

În fiecare an, sute de copii ajung să fie pacienți ai secțiilor institutului destinate special acestora, pentru a beneficia de un diagnostic corect, un tratament prompt instituit și, nu în ultimul rând, de suport psihologic și psiho-emoțional, necesar în astfel de situații.

Magia tradiției de Moș Nicolae, prin ochii copiilor cu tuberculoză.

Figura 1. Incidența globală la copii, România 2002 – 2017 (%000)

(Sursa: Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei)

Figura 2. Incidența TB la copii

(Sursa: Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei)

Legendă:

  • roșu – incidență peste 74,4 %ooo
  • galben – incidență 9,4 -17,3 %ooo
  • verde – incidență sub 9,4 %ooo (sub media de incidență în Europa)

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.