Copiii până în cinci ani ar trebui să bea doar lapte și apă, recomandă specialiștii

Un grup de oameni de știință a emis noi orientări nutriționale pentru copii, descriind în detaliu ce ar trebui să li se permită să bea în primii ani de viață. Recomandările, dintre cele mai cuprinzătoare și mai restrictive până în prezent, pot veni ca o surpriză pentru unii părinți. Astfel, bebelușii ar trebui să primească doar lapte matern sau formulă, au anunțat specialiștii din mai multe domenii. Apa poate fi adăugată în regimul alimentar la 6 luni; sugarii care primesc formulă pot fi trecuți pe laptele de vacă la 12 luni. Conform instrucționilor, în primii cinci ani, copiii ar trebui să bea în mare parte doar lapte și apă.

Copiii cu vârsta de până la 5 ani nu au voie să consume băuturi cu zahăr sau alți îndulcitori, inclusiv băuturi cu conținut scăzut de calorii sau îndulcite artificial, cacao cu lapte și niciun alt fel de lapte aromat sau băuturi cofeinizate. De asemenea, ar trebui să fie evitate și băuturile pe bază de plante, precum laptele de migdale, orez sau ovăz. (Pentru părinții care doresc o alternativă la laptele de vacă, specialiștii recomandă laptele de soia.)

În plus, sucul făcut sută la sută din fructe poate fi consumat în cantități foarte mici, maxim o cană pe zi.

 

Cele mai stricte recomandări de până acum

 

Noile recomandări au fost anunțate de Healthy Eating Research, un grup din domeniul nutriției și au fost fost elaborate de Academia Americană de Pediatrie, Academia de Nutriție și Dietetică, Asociația Americană a Inimii și Academia Americană de Stomatologie Pediatrică.

Avertismentele împotriva băuturilor îndulcite artificial au fost emise pe fondul preocupărilor persistente cu privire la obezitatea la copii, care poate provoca afecțiuni cronice de-a lungul vieții. Iar statisticile arată că aproximativ 19 la sută dintre copiii din Statele Unite sunt obezi.

„Aproape jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani din Statele Unite ale Americii beau băuturi cu zahăr în fiecare zi, ceea ce știm că le crește riscul de obezitate, diabet și alte probleme de sănătate. Aceste recomandări simplifică totul pentru părinți – apă, lapte și cantități limitate de suc 100% din fructe”, a declarat Megan Lott, director adjunct al Healthy Eating Research.

Potrivit specialiștilor, copiii nu au nevoie de suc, este mai bine dacă ei mănâncă fructe. Consumul excesiv de suc poate duce la carii dentare și la creșterea în greutate și este asociat cu o alimentație generală precară. Aceste recomandări nu sunt noi. Academia de Pediatrie din SUA susține de mult timp că bebelușii nu au voie să bea suc până la împlinirea vârstei de un an, iar cantitatea de suc consumată de copiii cu vârste între 1 și 3 ani să fie de maxim 118 mililitri.

Băuturile pe bază de plante precum laptele de migdale, laptele de ovăz și laptele de orez conțin adesea îndulcitori adăugați sau arome artificiale și sunt mai puțin hrănitoare decât laptele de vacă, care conține opt grame de proteine împreună cu nutrienți precum calciul la fiecare pahar.

Pe grupuri de vârstă, recomandările specifice sunt următoarele:

Nou-născuții până la șase luni ar trebui să bea numai lapte matern sau formulă pentru sugari. Ei nu ar trebui să bea suc, lapte, lapte aromatizat, așa-numitele formule de tranziție sau de înțărcare sau băuturi îndulcite cu un conținut scăzut de calorii. De asemenea, acești copii nu ar trebui să consume lapte din plante, băuturi cofeinizate (băuturi răcoritoare, cafea, ceai sau băuturi energizante) sau băuturi îndulcite cu zahăr (sucuri, băuturi din fructe și cu arome de fructe, băuturi energizante, apă îndulcită și cafea sau ceai îndulcit).

Bebelușii cu vârsta între 6 și 12 luni ar trebui să se bazeze încă pe laptele matern sau formula pentru sugari. După ce au început să mănânce alimente solide, pot începe să bea apă. În cazul lor, părinții ar trebui să evite sucul, laptele, laptele aromat, formulele de tranziție, băuturile îndulcite cu conținut scăzut de calorii, laptele vegetal, băuturile cofeinizate și băuturile îndulcite cu zahăr.

Copiii cu vârste între 12 și 24 de luni ar trebui să bea zilnic una până la patru căni de apă și pot începe să bea lapte integral pasteurizat. Ei ar trebui să consume cel mult 118 mililitri de suc 100 la sută din fructe pe zi. Părinții trebuie să evite alte băuturi (lapte aromat, formule de tranziție, băuturi cofeinizate, lapte pe bază de plante, băuturi îndulcite cu zahăr și băuturi îndulcite cu calorii scăzute).

Copiii între 2 și 3 ani trebuie să bea zilnic una până la patru căni de apă și să treacă la lapte fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi (1 la sută). Ei pot să bea cel mult 118 mililitri de suc 100 la sută din fructe pe zi și nu ar trebui să consume alte băuturi.

Copiii cu vârste între 4 și 5 ani ar trebui să bea 1,5 până la cinci căni de apă pe zi, lapte degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi și maxim 118 mililitri de suc 100 la sută din fructe pe zi. Nu ar trebui să consume alte băuturi.

 

Obezitatea infantilă, o mare problemă în Statele Unite

 

Aproximativ o treime dintre copiii și adolescenții americani sunt supraponderali sau obezi, ceea ce crește riscul apariției bolilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, apneea în somn, diabetul de tip 2, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Autorii acestor recomandări speră că părinții vor pune în practică instrucțiunile, ceea ce va avea ca efect faptul că tot mai mulți copii vor consuma doar băuturi sănătoase.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.