Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică ordinul privind aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman compensate și necompensate, precum și a prețurilor de referință ale medicamentelor generice și inovative. Este vorba despre corecția anuală a prețurilor maximale și de referință ale medicamentelor autorizate pentru comercializare în România. Noile prețuri listate în Canamed și în Catalogul național ar urma să fie valabile de la 1 octombrie 2018 până la 1 octombrie 2019.
Canamed cuprinde lista medicamentelor care pot fi utilizate/comercializate de către deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții acestora, distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relații contractuale cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.
Catalogul public este o listă a medicamentelor care pot fi utilizate/comercializate exclusiv de farmaciile comunitare/oficinele locale de distribuție/farmaciile cu circuit închis și drogheriile care nu se află în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București sau/și cu Ministerul Sănătății. Catalogul public al prețurilor la medicamente a fost înființat în 2017 prin ordin de ministrul sănătății de la acea vreme, Florian Bodog.
Prețurile aprobate în prezentul proiect de ordin au fost actualizate în conformitate cu prevederile art. 16 din Anexa la ordinul nr. 368/2017 cu modificările și completările ulterioare, se arată în referatul de aprobare al ordinului.
Proiectul de ordin de ministru a fost publicat în transparență decizională la 11 septembrie. Observațiile și propunerile pot fi trimise în termen de zece zile de la această dată.