În cazul persoanelor care au primit un diagnostic oncologic, riscul de suicid crește considerabil în primul an de la diagnosticare. Riscul de suicid variază în funcție de tipul de cancer și de prognosticul acestuia.
Acestea sunt rezultatele unui studiu de mare amploare, publicat la 7 ianuarie în revista CANCER – jurnalul Societății Oncologice Americane.
Prognosticul bolii afectează riscul de suicid
În cadrul studiului au fost incluse 4.671.989 de persoane diagnosticate cu o formă de cancer în Statele Unite ale Americii, în perioada 2000-2014. Din aceștia, 1.585 și-au luat viața în primul an de la aflarea diagnosticului. Asta se traduce într-un risc de suicid de 2,5 ori mai mare în cazul pacienților diagnosticați cu o formă de cancer față de populatia generală.
De asemenea, autorii studiului au remarcat că riscul de suicid are variații semnificative în funcție de tipul de boală neoplazică și de prognosticul acesteia. Astfel, riscul de suicid a fost de opt ori mai mare în cazul pacienților diagnosticați cu cancer de pancreas, comparativ cu populatia generală, în timp ce pacienții diagnosticați cu o formă de cancer pulmonar au avut un risc de suicid de șase ori mai mare. Risc crescut de suicid a fost înregistrat și în cazul pacienților cu cancer colorectal. Pe de altă parte, în cazul celor diagnosticați cu cancer de sân sau de prostată, riscul de suicid înregistrat nu a fost semnificativ mai mare față de populatia generală, notează autorii studiului.
Servicii de consiliere integrate
Rezultatele acestui studiu de mare amploare evidențiază necesitatea integrării serviciilor de consiliere și suport psihosocial în cazul pacienților oncologici. Medicii, prietenii și familia pot ajuta la identificarea pacienților la risc și pot contribui la salvarea unor vieți prin recomandarea unor servici de consiliere și susținere psihosocială, în special în primele șase luni de la aflarea diagnosticului.
„Atât cancerul, cât și suicidul reprezintă probleme importante de sănătate publică și cauze importante de deces. Studiul pe care l-am realizat evidențiază faptul că, în cazul unor pacienți oncologici, mortalitatea poate surveni ca urmare a stresului asociat primirii acestui diagnostic, care poate culmina într-o formă de comportament suicidar. Această descoperire ar trebui să ne determine să ne asigurăm că tratamentul integrat al cancerului include și servicii de sustinere și consiliere psihosocială”, a declarat dr. Hesham Hamoda, unul din autorii principali ai studiului.