Coronavirus: A început transportul pentru primele loturi de vaccin anti-Covid-19 către țările Uniunii Europene. România va primi 10.000 de doze

Camioanele încărate cu primele doze din vaccinul anti-Covid-19 de la Pfizer, destinate țărilor din Uniunea Europeană, au părăsit fabrica din Belgia, miercuri, și se îndreaptă spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene.

”Se lucrează acum cu toate forţele pentru a pregăti primele loturi pentru distribuţie”, a transmis Pfizer către dpa, într-un comunicat.

Acest vaccin anti-COVID-19 este primul care a primit undă verde în Uniunea Europeană şi este fabricat la Puurs, în nordul Belgiei.

”Camioanele sunt pregătite să plece de la fabrica din Puurs astfel încât autorităţile naţionale de sănătate din toată Europa să poată începe campaniile de vaccinare pe 27 decembrie”, a indicat Pfizer.

Comisia Europeană a acordat autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă a vaccinului, dezvoltat în comun de Pfizer şi BioNTech, în urma evaluării pozitive din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Vaccinul poate fi administrat de acum persoanelor de peste 16 ani din ţările UE, excepţie făcând femeile însărcinate, care vor fi tratate caz cu caz, potrivit EMA.

Pfizer a refuzat să dea detalii despre livrări, invocând ”raţiuni de securitate”.

Când ajunge vaccinul anti-Covid și în România și cum se va desfășura campania de vaccinare

În România, vor ajunge primele 10.000 de doze pe 26 decembrie.  urmând să înceapă imediat și campania de vaccinare. În primă instanță va fi vaccinat personalul medical, urmând ca la anul să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, apoi, populația generală. Vaccinarea va fi voluntară și gratuită.

Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a anunțat, miercuri, care este procedura de înscriere pentru cei care vor să se vaccineze. Vaccinarea se va face pe bază de programare, pentru o urmărire mai eficientă a procesului și a pacienților.

Vaccinarea se va realiza pe bază de recomandare, a stabilit Comitetul de coordonare, pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor și pentru o mai bună monitorizare post-vaccinare. De asemenea, în acest mod va fi redus la minimum riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Persoanele care doresc să se vaccineze se vor putea programa

  • on-line
  • telefonic
  • prin medicul de familie
  • prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale.

Vaccinarea propriu-zisă se va face la centrele de vaccinare înființate prin ordin al ministrului Sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică.

Vaccinul va fi administrat de personalul medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.