Coronavirus: EMA autorizează extragerea a șase doze dintr-o fiolă de vaccin Pfizer/BioNTech

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a actualizat, vineri, prospectul vaccinului Pfizer/BioNTech, stabilind că din fiecare fiolă pot fi extrase şase doze de vaccin, faţă de cinci până în prezent, potrivit site-ului oficial al Agenției.

Însă pentru a se putea obţine şase doze de vaccin împotriva COVID-19 dintr-o fiolă, EMA cere folosirea unor seringi speciale cu un spațiu mort cât mai mic, cu ac fix sau detașabil, în care cantitatea restantă de vaccin, care rămâne între seringă si ac, să fie sub 35 microlitri.

Dar nu trebuie combinate mai multe fiole pentru obţinerea unei doze complete, iar un vaccin nefolosit trebuie aruncat la şase ore după diluare, subliniază EMA, răspunzând unei întrebări despre posibilitatea grupării conţinutului unor fiole diferite pentru obţinerea unei injecţii de 0,3 mililitri.

”Nu trebuie adunat lichid din mai multe fiole pentru a face o doză întreagă, iar orice vaccin nefolosit trebuie aruncat după diluare”, potrivit sursei citate.

Comisia Europeană a anunţat tot vineri o comandă adiţională pentru 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, plus 100 de milioane ca opţiune, după criticile adresate Bruxellesului că nu a comandat anterior mai multe doze din acest vaccin, primul autorizat de EMA pentru utilizare în UE. Din comanda anterioară de 300 de milioane de doze, 200 de milioane de doze sunt programate să fie livrate până în septembrie, iar 75 de milioane de doze adiţionale de vaccin ar urma să fie livrate în al doilea trimestru al acestui an, potrivit Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.