Coronavirus: Franţa redeschide terasele şi muzeele, New York-ul renunţă la purtarea măştii

În Franţa se redeschid terasele şi muzeele, în Austria, restaurantele îşi aşteaptă din nou clienţii, iar New Yorkul renunţă la purtarea măştii: rezidenţii mai multor ţări occidentale se bucură, începând de miercuri, de mai multă libertate, după înregistrarea unei scăderi a numărului de infectări cu noul coronavirus, spre deosebire de India, cufundată în continuare într-o criză sanitară acută, informează AFP.

Cinematografele, teatrele şi muzeele din Franţa pot organiza din nou, la parametri maximali de funcţionare, evenimente cu spectatori, care vor trebui să poarte măşti. Interdicţia de circulaţie a fost decalată cu două ore şi este în vigoare în intervalul 21:00 – 06:00.

Relaxarea parţială a restricţiilor a fost decisă în urma unei diminuări a circulaţiei virusului, care rămâne cu toate acestea ridicată (circa 14.000 de noi cazuri zilnice în medie) şi de o creştere a ritmului de vaccinare în Franţa, unde, până acum, s-au înregistrat 108.000 de decese din cauza pandemiei.

Reîntoarcerea la viaţa normală face un pas în plus în Austria, unde restaurantele, hotelurile şi locurile de cultură se deschid integral începând de miercuri. Cu toate acestea, va fi necesară prezentarea unui document de identitate la intrarea în diferite spaţii, realizarea unui test pe loc atunci când acest lucru este posibil, prezentarea unui test cu rezultat negativ, a dovezii vaccinării sau a unui document care atestă prezenţa anticorpilor.

New York renunţă la mască

După ce a fost epicentrul pandemiei în primăvara anului 2020 şi a manifestat o prudenţă extremă în ultimele luni în ceea ce priveşte coronavirusul, New Yorkul marchează, miercuri, ridicarea a numeroase interdicţii, restricţii de capacitate fiind în continuare menţinute în special în restaurante.

Avansul ratei de vaccinare – peste 60% dintre rezidenţii New Yorkului au primit deja cel puţin o doză -, precum şi scăderea ratei de pozitivare pentru COVID-19, în prezent mai mică de 1,5%, a determinat mai multe bănci importante să renunţe la munca de la domiciliu generalizată în rândul angajaţilor.

Măsurilor de relaxare li s-au adăugat permisiunea, în cazul persoanelor vaccinate, de a nu mai purta mască nici măcar în interior: după câteva zile de ezitare, guvernatorul statului New York a confirmat această permisiune a autorităţilor federale, care va intra în vigoare începând de miercuri.

Ieşirea din criză se întrevede de asemenea şi în Quebec, una dintre provinciile canadiene cel mai grav afectate de COVID-19: prim-ministrul provinciei, François Legault, a anunţat marţi ”o vară de libertate” odată cu renunţarea treptată la restricţii până în luna iunie. Se va renunţa la interdicţia de circulaţie începând cu 28 mai, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie pentru persoanele vaccinate începând cu 25 iunie.

”Astăzi o întrevedem, speranţa este aici”, a spus bucuros Legault cu prilejul unei conferinţe de presă.

Optimismul ţărilor occidentale, unde vaccinarea este în plină desfăşurare, contrastează cu situaţia în continuare catastrofică din India, unde campaniile de imunizare au fost oprite în mai multe regiuni din cauza trecerii ciclonului Tauktae, care a făcut cel puţin 33 de morţi şi 93 de dispăruţi.

India, ţară cu 1,3 miliarde de locuitori, a înregistrat, marţi, 4.329 de decese, un nou record, şi 263.533 de cazuri în 24 de ore, ridicând bilanţul total la peste 25 de milioane de cazuri şi 278.719 de decese. Pe întreg teritoriul ţării, spitalele sunt suprapopulate, personalul sanitar a ajuns la capătul puterilor, iar oxigenul şi medicamentele lipsesc.

Situaţia este la fel de preocupantă în Argentina, care a înregistrat, marţi, noi recorduri la numărul de cazuri noi (35.543) şi de decese (745) într-o singură zi.

”Nu ne dăm bătuţi, ştim că trăim vremuri dificile”, a declarat preşedintele Alberto Fernandez, care a promis că va accelera ritmul vaccinării. Între timp, ”nu există o altă modalitate de ne proteja decât de a păstra distanţa, de a evita mijloacele de transport, circulaţia”, a mai spus acesta.

Noul coronavirus a făcut cel puţin 3,3 milioane de morţi şi a infectat peste 163 de milioane de persoane pe plan global de la sfârşitul lui decembrie 2019, potrivit unui bilanţ realizat marţi de AFP pe baza unor surse oficiale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.