Coronavirus: Germania va primi peste 130 de milioane de doze de vaccin. Distribuirea vaccinului Moderna ar putea începe săptămâna viitoare

Germania va primi peste 130 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, a declarat, miercuri, ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, adăugând că primele livrări ale vaccinului produs de compania Moderna sunt aşteptate săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Cele 130 de milioane de doze ar fi suficiente pentru vaccinarea a 65 de milioane de persoane, din populaţia de circa 83 de milioane a Germaniei. Această ţară va primi până la sfârşitul anului 50 de milioane de doze din vaccinul Moderna, dintre care aproximativ două milioane sunt aşteptate în primul trimestru, a mai spus ministrul.

Cât despre posibilitatea întârzierii administrării celei de-a doua doze de vaccin după termenul recomandat de 21 sau 28 de zile de la prima doză, astfel încât să crească numărul persoanelor vaccinate cu doza iniţială, ministrul a menţionat că guvernul german a cerut părerea unui panel independent de experţi, dar personal s-a arătat reticent faţă de o asemenea schimbare a schemei de vaccinare. ”Impresia mea este că cel mai bine ar fi, mai ales în astfel de chestiuni sensibile, când încrederea şi siguranţa sunt importante, să respectăm aprobarea” dată de producătorii vaccinurilor, a apreciat ministrul german al sănătăţii.

Executivul comunitar a comandat în numele celor 27 de state membre ale UE 300 de milioane de doze de vaccin produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNtech şi 160 de milioane de doze din vaccinul produs de compania americană Moderna.

Ambele vaccinuri sunt administrate în două doze de persoană, aşadar ar fi suficiente pentru aproximativ jumătate din populaţia statelor UE. Rămân însă incertitudini asupra termenelor de livrare. Potrivit Comisiei Europene, comanda iniţială de vaccinuri Pfizer-BioNtech, de 200 de milioane de doze, ar trebui livrată până în septembrie anul acesta, şi sunt în desfăşurare discuţii cu producătorul acestui vaccin pentru o nouă comandă.

Directorul general al BioNtech, Ugur Sahin, a declarat că aceasta caută soluţii împreună cu partenerul său american Pfizer pentru sporirea producţiei vaccinului lor, avertizând asupra lacunelor în aprovizionare până când vor fi autorizate şi alte vaccinuri.

În total, UE a semnat acorduri pentru 1,3 miliarde doze de vaccin cu companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca/Oxford, Sanofi/GSK şi CureVac, beneficiind şi de opţiuni pentru a achiziţiona alte 660 milioane de doze. Însă, testele clinice pentru vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca şi Sanofi au întâmpinat întârzieri, iar vaccinul dezvoltat de CureVac nu a ajuns încă în etapa testelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.